I nepismeni polagali ispit

Kantonalno tužilaštvo, policija i Ministarstvo obrazovanja USK-a pozivaju građane da prijave korupciju, tvrdeći da im je imunitet osiguran.

U Unsko-sanskom kantonu više ne možete potplatiti komisiju da biste dobili označene testove za polaganje vozačkih. Time je zaustavljeno produciranje vozača koji nemaju osnovna znanja o saobraćaju. Tako bar za sada izgleda stanje.

– Dok su se ranijih godina prodavali ispiti, prolaznost je bila veća od 90 posto. Sad svaki treći prolaznik biva oboren, a oni koji su najviše vozača propuštali, sada izigravaju najstrožije članove komisije, kazao nam je Dušan Kovačević, instruktor u autoškoli Zeleni val.

Odgovor na uho

Posljedica je ovo istrage koja je kulminirala ove sedmice podizanjem optužnice protiv Nermina Ćoralića, koordinatora Komisije za polaganje vozačkih ispita pri Ministarstvu obrazovanja USK-a, te Senada Novkinića i Refika Ćoralića kao članova te komisije.

Posljednja dvojica su priznali izvršenje krivičnog djela te će svjedočiti protiv koordinatora, zbog čega će dobiti uslovnu kaznu od godinu zatvora uz uvjetni rok od tri godine.

Kupovina vozačkih ispita odvijala se pod pokroviteljstvom Ćoralića koji je jedini imao ovlaštenja nad pisanim testovima, a davao je unaprijed ispunjene onim polaznicima koji su platili po 250 eura. Kako za nepismene vozače ni to nije bilo dovoljno, Ćoralić je, po navodima Tužilaštva, koristio i prislušne uređaje – bubice, te je polaznicima u uho govorio koje odgovore treba zaokružiti.

Portparol Tužilaštva Adnan Tulić nam kaže da su polaznici najčešće preko instruktora u svojim autoškolama tražili mogućnost da kupe polaganje ispita kako ne bi morali učiti. Poslije toga bi instruktori stupali u kontakt sa Ćoralićem i dogovarali posao. Istraga je zadokumentovala takav slučaj.
Instruktor Kovačević nam je potvrdio da je to bio uobičajeni postupak do sada.

– Pokušavali su i preko mene, ali ja nikad sebi nisam dozvolio da takvo što omogućim polazniku, iako su instruktori i autoškole koji su to činili bili u povlaštenom položaju kod koordinatora i njegove ekipe. Nažalost, po mojoj procjeni, deset posto instruktora nije sebi dozvolilo da bude korumpirano, kazao nam je Kovačević, potvrđujući još jednom tezu da je korupcija u svakoj oblasti društva jako raširena, a da su oni pošteni autsajderi.

Tužilaštvo je zatražilo i od Oslobođenja da prenesemo poruku građanima, da se ohrabre i prijave slučajeve korupcije. Čak i ako se desi da je prijavitelj dao mito, njemu će se ponuditi amnestija.

Sama istraga nije otkrila svaki slučaj prodaje vozačkih ispita, ima ih tek dovoljno da budu neoborive kao dokaz, tako da niko u USK-u nema predstave koliko je štete naneseno državi i građanima.

– Ali, suština je da je grubo izvršena povreda službene dužnosti od osoba koje su ovlaštene da čuvaju nepovredivost i zakonitost u toj oblasti, te su na taj način ugrozili i sve građane i učesnike u saobraćaju, kazao nam je Tulić.

Poziv građanima uputili su i policija i Ministarstvo obrazovanja.

Pravilnik po Ćoraliću

– Poduzeli smo mjere poboljšanja uvjeta rada autoškola i polaganja ispita, te pokrenuli javnu kampanju borbe protiv korupcije, saopćeno nam je iz Ministarstva.

Ali, na terenu se pribojavaju da sve to neće biti dovoljno. Naime, još nije izabran novi koordinator u Ministarstvu, a u svoje vrijeme Ćoralić je donio pravilnik da članovi komisije ne mogu biti stariji od 65 godina, čime je izbacio prijeratne iskusne instruktore koji nisu tolerisali korupciju, kaže nam Kovačević.
Afera sa vozačkim ispitima mogla bi se proširiti ako bi se provjerila biografija članova komisije. Po zakonu oni moraju imati 5 godina instruktorskog rada, te ukoliko u registru PIO nemaju dokaz da su zaista imali radni odnos, onda su potvrdu kupili od autoškola s kojima su partneri u korupciji.- piše oslobodjenje.ba

Related posts