Husein Rošić, premijer USK najavio mogućnost nove rekonstrukcije Vlade

 

Novi sastav Vlade Unsko-sanskog kantona imenovan je prije mjesec dana, ali, sudeći po riječima Huseina Rošića, premijera USK, izvjesna je nova rekonstrukcija.

Govoreći za portal Klix Rošić je kazao da je prilikom izglasavanja Vlade dogovoreno  da će deset poslanika u SkupštiniUSK  iz opozicije podržati rad Vlade u narednih 100 dana.

  • Odmah nakon tih 100 dana ponovo ćemo sjesti i dogovoriti principe djelovanja do kraja ovog mandata. Postoji i mogućnost da će predstavnici opozicijskih stranaka koje podržavaju Vladu ući u izvršnu vlast i moja procjena je da će ovaj sastav Vlade biti izmijenjen u jednom dijelu te da će on nastaviti raditi do kraja ovog izbornog ciklusa .

Aktuelni premijer kaže da je u Vladi USK u pripremi nekoliko zakonskih rješenja koja će biti mjera Vlade s ciljem zaustavljanja negativnih trendova u budžetu i to :  Zakon o uštedama, Zakon o platama direktora javnih ustanova i institucija, Izmjenama i dopunama zakona o platama javnih zvaničnika, a u pripremi je i  Zakon o turizmu.

  • Prema Zakonu o platama direktora javnih ustanova i institucija čiji je osnivač kanton, direktor neke ustanove ili institucije moći će imati maksimalno tri prosječne plate. U narednih nekoliko dana taj bi zakon trebao biti u formi nacrta, a polovinom septembra bi trebao biti u proceduri. O čemu se tu radi: ja primjerice kao premijer imam platu od 2.900 KM, a imate direktora koji imaju platu od 7.000 KM. To je nedopustivo, kazao je Rošić za klix.

 

Related posts