Huffington Post: Balkanske zemlje duboko povezane sa mafijom

Predsjednica Adriatic Instituta Nataša Srdoč u tekstu za Huffington Post osvrnula se na aktualno stanje NATO-a, a u kontekstu kontroverznih izjava novog američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome kako je taj vojni savez zastario.

Dijelove njezinog teksta donosimo u nastavku.

“Donald Trump je u pravu u vezi s NATO-om. Transatlantski vojni savez iz dvadesetog stoljeća je zastario. I to ne samo zato što mu je misija zastarjela, već i zbog korupcije, neuspješnog finansiranja odbrane i unutarnjeg bezakonja, čime se dozvoljava procvat međunarodnih kriminalnih mreža.

Korumpirani političari iz istočne Evrope služe se pristupom i članstvom u NATO-u kako bi kupili vjerodostojnost. Na primjer, Crna Gora je najnovija članica te centar međunarodnoga kriminala, ali se nelegalno stečenim sredstvima služi kako bi priredila zabave za Amerikance u posjetu (John McCain, Madonna, Bill Clinton i brojni drugi).

Tu postoji nevjerovatan paradoks – dok se lobiranje i uljepšavanje slike korumpiranih članova NATO-a u Sjedinjenim Američkim Državama brani kao sloboda govora, novinari u zemljama Balkana mogu završiti u zatvoru te ih se može pretući i ubiti za otkrivanje korupcije vrlo velikih razmjera i ozbiljnih prijetnji za nacionalnu sigurnost. Nikako se ne mogu pomiriti razlike u primjeni slobode govora i vladavine prava unutar istoga NATO saveza”.
NATO i mafija

“Washingtonska “močvara” bila je ključna u izopačenju NATO-a, što narušava nacionalnu sigurnost svake države članice NATO-a. Zadnja dva vala pristupa NATO-u dovela su nove članice koje nimalo ne poštuju zakone, što je jedan od osnovnih uvjeta za pristupanje toj organizaciji. Većina je tih zemalja otvoreno i duboko povezana s mafijom.

Moises Naim, član savjetodavne skupine The Carnegie Endowment, naziva Crnu Goru “mafijaškom državom” u kojoj visoki vladini dužnosnici postaju dijelom, ako ne i na čelu, kriminalnih poduzeća tako da obrana i promocija njihovih djelatnosti postaju službeni prioritet i oni tada iskorištavaju sva raspoloživa sredstva kako bi učvrstili i proširili vlastitu moć”.

“U državama članicama koje se nalaze na Balkanskoj ruti, Rumuniji, Bugarskoj, Albaniji i Hrvatskoj granice nisu osigurane, što omogućava prolaz teroristima i divljanje korupcije u simbiozi s organiziranim kriminalom. Izvješća pokazuju da se radikalni islamisti služe balkanskom rutom za regrutiranje, nabavu oružja i financiranje. U posljednjih je 18 mjeseci balkanskom je rutom u Evropu ušlo više od milion migranata, uključujući teroriste i trgovce oružjem, organima, ljudima i heroinom te se spajaju s trgovcima kokainom iz Latinske Amerike.

Izvještaji pokazuju da balkansko trgovanje heroinom donosi više od 28 milijardi USD prihoda godišnje, te da se njime financiraju Al Qaeda, Hezbollah i ISIS. Balkanska ruta počinje u Afganistanu, gdje se proizvodi 75 % svjetskoga opijuma, koji se prodaje preko Irana, Turske i balkanskih NATO članica u zapadnoj Evropi i šire.

A članice NATO-a ne troše 2 postoBDP-a na obranu kako to traži NATO. I korumpirane ustanove crpe zalihe poreznih obveznika nelegalnim kanalima pomoću kriminala, korupcije i izbjegavanja plaćanja poreza. Na primjer, balkanske članice NATO-a nelegalno su izvukle 95 milijardi USD u razdoblju od 2004. do 2013. godine, a nijedna nije potrošila zadanih 2 % BDP-a na obranu.

Od NATO članica koje su u razvoju, samo je Poljska potrošila tih 2 posto BDP-a na odbranu, a količina nelegalno stečenog novca u tim zemljama iznosi vrtoglavih 397 milijardi USD u razdoblju od 2004. do 2013. godine.
Vladavina Đukanovića

Iako ima samo 600.000 stanovnika, u Crnoj se Gori razvija vrlo razgranata mreža kriminala (mafija i heroin). Milo Đukanović, koji 25 godina drži vlast kao premijer i predsjednik, odstupio je prošle godine u oktobru , ali je i dalje s porodicom u vlasništvu privatnog univerziteta, poduzeća i banke.

Kada se raspravlja o zastarjelosti NATO-a mora se uzeti u obzir sve gore navedeno te se treba stvoriti savez koji se sastoji od zemalja koje pripadaju slobodnome svijetu, u kojima postoji vladavina prava, koje osiguravaju granice, suzbijaju korupciju te štite slobodu i privatno vlasništvo.

Samo takve zemlje učinkovito mogu iskorijeniti radikalni islamski terorizam i njihove napade”, zaključuje Srdoč.

Related posts