Hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu: Srbija je dovela Balkan pred eksploziju

Članovi Odbora za vanjsku politiku Evropskog parlamenta izrazili su u utorak zabrinutost zbog jačanja napetosti i zapaljive retorike na Zapadnom Balkanu.

Učesnici u raspravi su kao primjere zabrinjavajućih i neprihvatljivih događaja naglasili proslavu “dana Republike Srpske”, slanje voza iz Beograda u Mitrovicu oslikanog natpisima “Kosovo je Srbija” na 21 jeziku, stanje u Makedoniji te incidente na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Upozorili su da je potrebno preduzeti hitne korake kako se te napetosti ne bi pretvorile u “nešto gore”.
Slovenski zastupnik Ivo Vajgl, koji je inicirao raspravu, naglasio je da se “na Zapadnom Balkanu događaju zabrinjavajuće stvari te da od male iskre može nastati veliki požar”.

Srbija prijeti BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kosovu

Hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica, koja je ponovo izabrana za potpredsjednicu Odbora za vanjsku politiku, upozorila je da “autoritarne tendencije u nekim zemljama u tom području”, ograničavanje slobode medija i gledanje prema Rusiji predstavljaju veliku opasnost.

Dodala je da zemljama Zapadnog Balkana treba dati konkretniju perspektivu članstva od samih godišnjih izvještaja o napretku kako bi se sačuvala stabilnost.

Hrvatski eurozastupnik Tonino Picula je naglasio da stabilnost na Zapadnom Balkanu ovisi o dva suprotstavljena procesa u tim zemljama, procesa koji ide prema približavanju EU i onoga koji vodi udaljavanju od Unije te da se linije podjele unutar tih država lako mogu odraziti na međudržavne odnose.

Hrvatski eurozastupnik Ivan Jakovčić je u izjavi nakon rasprave rekao da je “Balkan danas pred eksplozijom”, prenijela je Hina.
– Ko to ne vidi slijep je kod zdravih očiju. Nažalost, nisam čuo odrješite govore. Ovo što se danas događa na Balkanu treba odmah spriječiti. Evropa ponovo premalo prati ono što se događa, sve nekako birokratizirano. Ono što se događa u BiH, pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, voz za Mitrovicu, sve su to teme o kojima ovdje treba odrješito razgovarati i odlučno spriječiti one koji potiču takve procese – kazao je Jakovčić.

Hrvatska eurozastupnica Marijana Petir je istaknula da je u interesu EU-a mir i stabilnost i da stoga treba poticati nastavak evropskih integracija. Upozorila je na dvostruke kriterije EU-a.

Naglasila je da Makedonija zbog spora oko imena s Grčkom čeka već više od deset godina na početak pregovora iako ispunjava uvjete za početak pregovora, a da se Srbiju snažno podržava iako ona ne poštuje evropske vrijednosti.

– Da je to tome tako govori napad Srbije na susjedne zemlje, odbijanje ulaska u NATO, veliki utjecaj Rusije, govor mržnje prema susjednim zemljama i provociranje sukoba. Srbija prijeti Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Kosovu. Takvo ponašanje ozbiljno doprinosi jačanju tenzija na Zapadnom Balkanu – rekla je Petir.

Hrvatska eurozastupnica i bivša ambasadorica BiH Željana Zovko je rekla da bi EU trebala pokazati solidarnost s Hrvatskom kada je optužuju iz Srbije te da zemljopisni položaj Hrvatske otvara cijeli niz političkih i sigurnosnih pitanja za cijelu EU.

Hrvatski eurozastupnik Jozo Radoš je s nekoliko primjera ilustrirao “zapaljivu retoriku na Balkanu”, spominjući izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića o njegovoj spremnosti da ide rat, tribinu u Srbiji na kojoj je glavna zvijezda osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin, krizu u Makedoniji te odlazak predstavnika albanskih stranaka iz Makedonije na konzultacije u Albaniju.

Francuski desničar izvrijeđao Kosovo

Intervencije ostalih zastupnika bile su u sličnom tonu, piše Hina, a jedini koji je odudarao u raspravi bio je francuski zastupnik Jean-Luc Schaffhauser, izabran na listi Nacionalne fronte.

– Jesu li nas evropske vrijednosti natjerale da bombardiramo Srbiju, jesu li nas one ponukale na priznamo Kosovo, mafijašku i nepriznatu državu – rekao je Schaffhauser.

Odmah je reagirao rumunski liberalni zastupnik Victor Bostinaru koji je naglasio da, iako dolazi iz zemlje koja ne priznaje neovisnost Kosova, ne može prihvatiti da se Kosovo naziva “mafijaškom državom”.

Na isti način je reagirao njemački zastupnik David McAllister, predsjednik Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, koji je također upozorio da se ne može tako nazivati Kosovo.

Faktor.ba

Related posts