Hrvatski ministar: Ako Šešelj dođe biće uhapšen

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved izjavio je da će predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj biti uhapšen ukoliko pokuša da uđe u Hrvatsku. Prije dva dana i odlazeći premijer Hrvatske Tihomir Orešković rekao je da će Šešelj, ako bude pokušao da dođe u Hrvatsku, biti uhapšen, jer je u toj zemlji “persona non grata i nije dobrodošao”. Na izjavu Šešelja da je dobio diplomatski pasoš i da mu je plan da sa novim dokumentom prvo posjeti Zagreb i sastane se sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, Medved je sinoć, gostujući u Dnevniku N1, rekao da mu taj diplomatski pasoš ništa ne znači. “Predložio bih navedenom da se pozabavi svojim presudama. Ni u kom slučaju ne može ući, a ukoliko uđe, na graničnom prelazu biće uhapšen.

Previše zločina je počinio na teritoriji Hrvatske i nedopustivo je da se pusti”, kaže hrvatski ministar. Osvrćući se na optužnicu koja je protiv Branimira Glavaša podignuta u Srbiji, Medved kaže da je ona “pravno neprihvatljiva, jer je Hrvatska branila svoju teritoriju”. “Srbija mora da stavi taj zakon van snage i da cijelu svoju normu prilagodi civilizacijskim”, poručio je on. Medved je istakao da su optužnice protiv hrvatskih vojnika po zakonu o regionalnoj jurisdikciji iz 2003. apsolutno pravno neprihvatljive, jer “Hrvatska nije vodila osvajački rat, već je branila svoju teritoriju”. “Srbija daje sebi pravo koje ne može da ima. Branitelji će dobiti svu pravnu pomoć, ali Ministarstvo i vlada će preduzeti sve da se taj zakon ukine. U nekim optužnicama se govori o presudama iz 1992. gdje je vojni sud bivše vojske osudio na smrtnu kaznu branitelje zbog oružane pobune protiv Jugoslavije. Tu je niz segmenata koji su za Hrvatsku neprihvatljivi. Srbija mora staviti van snage taj zakon, odnosno cijelu svoju normu prilagoditi civlizacijskim normama”, dodao je.

Na pitanje novinara da li je dobar trenutak za sastanke srpskih i hrvatskih zvaničnika na najvišem nivou, a povodom nedolaska premijera Srbije na Forum u Dubrovnik, hrvatski ministar kaže da je uvek dobar trenutak “ukoliko želimo da se problemi riješe”. “Ako ih izbjegavamo nikad nije dobar. Ako Srbija želi da se suoči i postane članica EU, mora da uskladi svoj pravni sistem sa normama. Srbija se bez istorije mora uhvatiti ozbiljnog posla i suočiti se sa svojom prošloću, Hrvatska jasno i nedvosmisleno stavlja pred Srbiju zahtjeve koji su jasno deklarisani i ne radi se o nikakvoj nepotrebnoj histeriji i svađi”, zaključio je Medved.

Related posts