Hrvatska danas slavi Dan nezavisnosti

Hrvatska danas slavi Dan nezavisnosti, državni praznik kojim se obilježava spomen na odluku Hrvatskog sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s Jugoslavijom.

Hrvatski sabor je tu jednoglasnu odluku donio 8. oktobra 1991., u zgradi Ine u Šubićevoj ulici, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovom trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada.

Dan ranije, avioni Jugoslavenske narodne armije bombardirali su Banske dvore, pri čemu je jedna osoba poginula a četiri povrijeđene.

U trenutku napada, nešto iza 15 sati, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman razgovarao je u Banskim dvorima s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stipom Mesićem i predsjednikom Saveznog izvršnog vijeća Jugoslavije Antom Markovićem, ali niko od njih nije stradao, piše Fena.

Odluku o nezavisnosti Sabor je donio tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije i nakon što je istekao moratorij na proglašenje samostalnosti i suverenosti, koji je tražila Europska zajednica, nadajući se da se jugoslavenska kriza i srpska agresija na Hrvatsku mogu riješiti mirnim putem.

Hrvatski sabor je utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.

Prethodno, Sabor je 25. juna 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska formalno postala samostalna i nezavisna država, pa se 8. oktobra smatra okončanjem postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji.

(Faktor.ba)

Related posts