Hemikalija povezana s dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima pronađena u namirnici koju svaki dan jedemo

Industrijsku hemikaliju bisfenol A, poznatiju i kao BPA, istraživači su u velikim količinama pronašli u konzervama supa i tjestenine. U konzervama s voćem i povrćem nema ga u tolikoj mjeri, objavili su stručnjaci u časopisu “Environmental Research,” a prenosi CNN.

Hemikalija nije pronađena ni u konzervama pića, mesa i ribe. Inače, BPA se ranije koristo u konzervama u tankom sloju kako bi spriječio metal od korozije i raspadanja i tako sačuvao hranu. Međutim, analize pokazuju kako se još uvijek upotrebljava.

– Saznanje će pomoći potrošačima da odluče koje će konzerve kupiti. Nisam iznenađena rezultatima, jer smo do sada već znali da je konzervirana hrana najbrži put do izlaganja BPA. Studija je tu da potvrdi da je hrana u konzervama izvor kontaminacije – kazala je profesorica Deborah Kurrasch sa Univerziteta Calgary Cumming School of Medicine.

Još uvijek se istražuje koliko izlaganje BPA u hrani iz konzerve šteti zdravlju. Do sada je povezan s dijabetesom, pretilošću, kardiovaskularnim bolestima te reproduktivnim problemima.

(Faktor.ba)

Related posts