HDZ slavi, SDP razočaran: Prebrojani svi glasovi u Hrvatskoj, slijedi kreiranje vlasti

Prema podacima hrvatskog Državnog izbornog povjerenstva, nakon obrađenih 100 posto biračkih mjesta sasvim je jasno da je Hrvatska Demokratska Zajednica osvojila najviše glasova.

Jutrošnji rezultati govore da HDZ-u ide 61 mandat u Saboru, SDP-u 54, Mostu 13, Živom zidu 8, IDS-u 3, Milanu Bandiću 2, HDSSB-u 1 mandat i Željku Glasnoviću (dijaspora) 1 mandat.

Kao što je najavljeno jučer nakon prvih informacija o novoj zakonodavnoj vlasti u susjedstvu, HDZ će zajedno sa Mostom najvjerovatnije kreirati novu Vladu Republike Hrvatske, dok će za većinu u Saboru morati pridobiti najmanje još jednu partiju.

Podsjećamo, za kreiranje većine u hrvatskom parlamentu (Sabor) potrebno je 77 predstavnika, dok bi pak za normalno funkcionisanje Sabora idealan broj ne bi trebao biti manji od 88.

Predsjednik SDP-a je bio vidno razočaran, što se da primijetiti iz njegovog posljednjeg govora nakon informacija o izvijesnom porazu.

“Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku, osam mjeseci smo učestvovali u eksperimentu, gdje smo bili – nigdje, šta smo radili – ništa”, poručio je Zoran Milanović.

klix.ba

Related posts