”Hamdo Group” kupuje ”Di Sanicu” Ključ

Predstavnici međunarodne grupacije „Hamdo Group“ danas su u Bihaću sa predstavnicima Vlade USK-a i ŠPD „Unsko-sanske šume“, potpisali memorandum o saradnji i razumijevanju oko pokretanja proizvodnje u Drvnoj industriji „Sanica“ u Ključu, odnosno njenoj kupovini. Ukupna vrijednost investicije planirana je u iznosu od četiri miliona maraka, a njenom realizacijom zaposlilo bi se preko 200 radnika.

Međunarodna grupacija „Hamdo Group“, osnovana prije 20 godina, bavi se metalnom industrijom i građevinarstvom u Saudijskoj Arabiji, Yemenu, Qataru i Turskoj. S obzirom da imaju namjeru razvijati proizvodnju u Evropi, zainteresirani su i za investicije u Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, te zainteresiranosti za kupovinu Drvne industrije „Sanica“ u Ključu, oni su posjetili ovu tvornicu, nakon čega je i uslijedilo potpisivanje memoranduma o saradnji i razumijevanju.

„ Ono što smo mi uspjeli dosad, to je da dogovorimo da je minimalna investicija u objekat četiri miliona maraka, dakle i oni su nam to potvrdili u pismu namjere. Zadatak je Kantona da osigura jedan transparentan proces privatizacije, u kojem mi očekujemo da oni mogu biti najpovoljniji. Ukoliko se javi neko sa povoljnijom ponudom, da može zaposliti više ljudi, mi smo spremni i za takav aranžman i to je svakako bolje za Kanton“, kaže Ahmet Egrlić, predsje4dnik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Podsjetimo, proizvodnja u „Sanici“ ugašena je već devet godina, radnici ne rade i nemaju nikakva primanja. Šumsko-privredno društvo „Unsko-sanske šume“, kupilo ju je nakon odluke Vlade i Skupštine Kantona, koja je osnivač tog poduzeća, te je izrađen program njene revitalizacije.

„Moram da kažem da mi sa ovim počinjemo ono što smo kazali krajem prošle godine da početkom 2017. Idemo u faze realizacije programa revitalizacije. Taj program revitalizacije koji smo mi uradili u svojoj vlastitoj režiji zajedno sa ljudima iz ŠPD Unsko-sanske šume, on će biti polazna osnova ljudima iz Qatara koji žele ulagati u Sanicu i koji žele evo vidite tu je intencija da se što prije taj proces ubrza da ljudi uđu u posjed i da mogu jednostavno svoju proizvodnu ideju provesti u djelo“, rekao je premijer USK Husein Rošić.

„Mi ćemo realizirati projekt koji je već uradila Vlada, planiramo po tom projektu zaposliti preko 200 radnika, oko 250. Što se tiče dodatnih investicija, mi ćemo, kad uđemo u posjed, nabaviti savremenu opremu, dodatne linije i sve drugo što zatreba, učinit ćemo sve da objekat radi u punom kapacitetu“ kaže Abdul Aziz Jassim Ali Al-Thani, partner „Hamdo Group“ iz Qatara

Investitori su u pismu namjere naveli da su spremni odmah na zakup tvornice od godinu dana, te pristupanje procesu kupovine, koji ne bi trebao potrajati duže. Ukoliko se pokažu opravdani razlozi za kašnjenje, spremni su i na produženje zakupa na još godinu dana, s tim da bi odmah počeli sa zapošljavanjem i pokretanjem proizvodnje. – piše rtvusk.

Related posts