Hamdija Lipovača oslobođen optužbe za krivično djelo zloupotrebe položaja

Općinski sud u Bosanskoj Krupi objavio je prvostepenu presudu po kojoj bivši premijer Unsko-sanskog kantona i bivši načelnik Bihaća Hamdija Lipovača nije kriv za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, potvrdio je za Klix.ba njegov advokat Salih Hodžić.
“Danas nam je stigla službena potvrda o oslobađajućoj presudi, iako je ona donesena još prije petnaestak dana”, rekao je Hodžić.

Tužilaštvo USK je Lipovači stavljalo na teret da je 15. maja 2014. godine, kao v. d. ministra unutrašnjih poslova USK, zloupotrebom svog položaja, tačnije bez provedene procedure javnog konkursa i bez prethodne odluke Vlade USK, postavio jednu osobu na poziciju direktora Uprave za administraciju i podršku MUP-a, time grubo kršeći odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima u organima državne službe Unsko-sanskog kantona.

Kako objašnjava njegov advokat, u prvostepenoj presudi se navodi da Lipovača nije znao da potpisujući sporni dokument krši odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Sud je na stavu da su ga na to su ga trebali upozoriti tadašnji sekretar MUP-a USK, kao i sekretar Vlade USK.

Pred Kantonalnim sudom u Bihaću Lipovači se, uz još nekoliko osoba, trenutno sudi i za tzv. aferu Stens, a optužnica ga tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti, krivotvorenje službene isprave te nezakonito ugovaranje radova na rekonstrukciji Sportsko-rekreacionog centra Stens u Bihaću, čime je od 2006. do 2009. za više od pola miliona maraka oštećen budžet Grada Bihaća. – piše klix.

Related posts