Halilović: Preživjele žrtve rata da tuže Ivanića i Čovića

Član Predsjedništva Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Semir Halilović pozvao je danas preživjele žrtve rata u Bosni i Hercegovini da što prije pokrenu pravnu proceduru i tuže predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Dragana Čovića zbog onemogućavanja žrtvama da traže pravdu.

Na taj način osvrnuo se na pismo iz Registra Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem je navedeno da se ne može dalje postupati po zahtjevu BiH za reviziju presude protiv Srbije za genocid.

U saopćenju Halilović podsjeća da su brojnim presudama u predmetima vođenim pred Tribunalom u Haagu dokazana krivična djela genocida, ratnih zločina i udruženog zločinačkog poduhvata.

“Odlukom Ivanića i Čovića da onemoguće žrtvama da traže pravdu i dobiju ma kakvu presudu, oni su spriječili žrtve genocida i drugih najtežih oblika zločina da dobiju satisfakciju za preživljene strahote”, smatra Halilović.

Podsjetimo, danas su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobili pismo od Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se navodi da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, stoji u pismu članovima Predsjedništva BiH.

/N1

Related posts