Gulen ne vjeruje da će ga SAD izručiti Ankari

Fethullah Gulen, muslimanski imam i ogorčeni suparnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, odbacio je kao osuđene na propast pokušaje Ankare da ga izruče Sjedinjene Države.

Gulen, duhovni vođa pokreta Hizmet, koji promovira umjereni islam širom desetaka zemalja, i koji je Erdogan opisao kao terorističku grupu, odlučno negira optužbe Ankare da stoji iza propalog pokušaja državnog udara.

– Nisam lično zabrinut – izjavio je Gulen u intervjuu za nekoliko medijskih kuća među kojima je i AFP u svom sjedištu u gradu u Pensilvaniji u samonametnutom egzilu.

– Sjedinjene Države su pravna država. Vladavina zakona ovdje ima vrhunski prioritet. Ne vjerujem da će ova vlada obratiti pažnju na nešto što nije zakonski osnovano. Umrijet ću jednoga dana. Da li ću umrijeti u svom krevetu ili u zatvoru, to nije bitno – izjavio je Gulen.

Erdogan je izjavio za CNN da će zahtjev za izručenjem 75-godišnjeg Gulena biti podnesen u narednim danima.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je, međutim, da Ankara treba da pruži “dokaze, a ne navode” protiv Gulena.

Turska vlada ranije je tražila, neuspješno, izručenje Gulena nakon korupcijskog skandala koji je uzdrmao zemlju u 2013. godini i izazvao je ostavke trojice ministara.

– Zbog činjenice da to nisu bili zakoniti zahtjevi, američka vlada nije obratila pažnju na njih, nije ih shvatila ozbiljno – kazao je Gulen.

– To nisu bili prihvatljivi i zakoniti zahtjevi. Sada kroz ovaj pokušaj puča izgleda da su osnažili svoje pozicije. Oni će pokušati da urade istu stvar – dodao je.

Osim što je negirao vlastitu umiješanost, Gulen je “osudio” pokušaj puča u kome je poginulo najmanje 300 ljudi.

– Uvijek sam bio protiv vojnih intervencija u unutrašnjoj politici – izjavio je Gulen.

On je nazvao pokušaj puča “izdajom, okretanjem leđa turskom narodu”.

Duhovni vođa kazao je da je unaprijed znao o planovima pokušaja svrgavanja vlade, on bi tražio od urotnika da razmisle o tome.

– Pozvao bih ih i rekao im ako ste nacionalisti po opredjeljenju, mplim vas ne pokušavajte takve stvari – kazao je Gulen.

On je izrazio zabrinutost da bi se Turska mogla udaljiti od demokratskih principa.

– U tako užasavajućoj slici nije moguće više pričati o demokratiji. Ovaj režim više je nalik na klanovsku ili plemensku administraciju – kazao je.

Gulen, za koga pripadnici njegovog pokreta tvrde da boluje od dijabetesa i kardiovaskularne bolesti, izgledao je vidno umoran, naglašavajući da je jedva napuštao kuću u posljednje dvije godine.

Iako nije zabrinut vlastitom sudbinom, opozicijski čelnik izjavio je da je duboko zabrinut pogoršanjem odnosa sa Sjedinjenim Državama, ključnom turskom NATO saveznicom.

On je podsjetio da su se turski vojnici borili skupa sa svojim američkim prijateljima u Korejskom ratu i da su dvije zemlje decenijama bliske saveznice u transatlantskom vojnom savezu kome se Turska pridružila 1952. godine.

– Ako se odvoji od NATO-a Turska će upasti u haos i u probleme. Ona bi isparila. Ona bi se istinski dokrajčila – izjavio je Gulen.

Rekao je kako bi Sjedinjene Države mogle pronaći druge opcije, te da Turskoj više treba američko savezništvo nego što Amerikancima treba tursko partnerstvo.

fena

Related posts