Grandiozan projekt kineskih naučnika: Gigantski teleskop tražit će vanzemaljce

Gradnja teleskopa FAST počela je prije pet godina. Veličine je 30 nogometnih igrališta, a uklesan je u planine u siromašnoj pokrajini Guizhou

Kina je ovih dana ugradila posljednji dio u naučni projekt koji će biti najveći radioteleskop na svijetu za istraživanje svemira i potragu za vanzemaljskim životom, izjavili su državni mediji.

Kineski naučnici započeli su gradnju sfernog teleskopa, promjera leće od 500 metara (FAST), prije pet godina. Veličine je 30 nogometnih igrališta, a uklesan je u planine u siromašnoj jugozapadnoj pokrajini Guizhou.

Budući da će biti najveći teleskop, bit će i najučinkovitiji u hvatanju slabih signala iz svemira koje je moguće povezati s inteligentnim životom. Tri puta je osjetljiviji od do sada najvećeg Arecibo opservatorija u Portoriku.

– FAST će se koristiti za potragu neobičnih objekata kako bismo bolje shvatili porijeklo svemira, a tragat ćemo i za signalima vanzemaljaca – kazao je dužnosnik Kineske akademije nauka Zheng Xiaonian.

Smatra se da vanzemaljci već dugo prate, pa i kontroliraju život na zemlji, te je došlo vrijeme da stanovnici Zemlje preuzmu kontrolu.

Po ideji Nikole Tesle vanzemaljska civilizacija, koja je pratila evoluciju na Zemlji, odlučila je uništiti dinosaure na vrlo interesantan način, upućivanjem jata asteroida da pogodi kopneni dio sjeverne Zemljine hemisfere. Tako je nastala kataklizmička situacija koja je dovela do klimatskih promjena koje su uništile dinosaure i omogućile razvoj novoj vrsti života, odnosno čovjeku.

Vjerovali mi ili ne u vanzemaljski život, trud, vrijeme i novac, koje Kinezi ulažu u ovakve projekte, sasvim sigurno nisu zanemarljivi.

(Faktor.ba)

Related posts