Gradonačelnik Zenice izvinit će se građanima što se smrzavaju

Vanredna sjednica Gradskog vijeća Zenice o problemu isporuke toplotne energije za potrebe grijanja stanovnika te projektu “Plava voda“, održava se danas na inicijativu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

U toku je vanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Zenice U toku je vanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Zenice

On je u srijedu održao sjednicu Kolegija Gradske uprave u proširenom sastavu i od svojih pomoćnika, šefova svih službi i direktora javnih ustanova, čiji je osnivač Grad Zenica, zatražio je da sve resurse stave u službu građana, s ciljem prevazilaženja situacije zbog problema grijanja.

– Tražio sam hitnu sjednicu jer sam doveden u ovu situaciju. Izvinit ću se građanima, jer se ni kriv ni dužan nalazim u ovoj situaciji. Ovaj posao oko grijanja trebao se raditi godinama i posao je morao biti završen prije pet godina – smatra Kasumović.

On je u izlaganju ustvrdio da su gradnju nove Toplane -Termoelektrane “zavlačile strukture iz Sarajeva“, te da se danas “mora naći načina i hitno krenuti u rješavanje tog problema“.

Kineski investitori su, naveo je, preuzeli posao i sredstva postoje za izgradnju KTG-a.

Kazao je da se, dok se ne riješi situaciju sa KTG-om, ne može ništa dogovarati sa ArcelorMittalom, koji je ponudio projekt da vlasništvo grada u njihovom projektu bude 20 posto, ArcelorMittala 50 i dobavljača 30 posto.

– Grad Zenica je kreditno nesposoban za dodatno zaduženje, ali moramo poduzeti poteze kako ne bi se doveli opet u ovakvu situaciju – kazao je Kasumović.

Sjednica Gradskog vijeća je u toku i čuli su se različiti prijedlozi kojim se konstatuje teško stanje u grijanju stambenih prostora. Tražene su i ostavke, pozivalo se na ranije prijedloge da se napusti projekt TE-TA i riješi namjere da je prave Kinezi, a da se ponovno pristupi rješenju problema s Termoelektranom Kakanj.

Uz bezbroj drugih rasprava, koje su samo konstatovale teško stanje i ranije propuste u radu općinskog i gradskog vijeća, na vanrednoj sjednici Gradskoj vijeća usvojen je zaključak da se formira komisija koja će dati prijedlog najboljeg rješenja kada je u pitanju grijanje grada, te da se subvenciraju računi, javlja Fena.

I uprava kompanije ArcelorMittal uputila je službeno izvinjenje svim građanima Zenice zbog nastale situacije u kojoj i sama kompanija podnosi gubitke koji su do sada procijenjeni na oko šest miliona KM.

– Stručni timovi kompanije ArcelorMittal Zenica nastavljaju intenzivno raditi na osposobljavanju kotlova za proizvodnju toplinske energije u pogonu Energetike. Nažalost, do ponovne uspostave isporuke energije za grijanje grada neće doći večeras kako smo željeli. U ovom momentu je nemoguće dati pouzdanu prognozu o normalizaciji stanja, kako zbog kompleksnosti kvara tako i zbog činjenice da se ne može predvidjeti da li će doći do novih i neočekivanih curenja na cijevima kotlovskih postrojenja u toku njihovog vraćanja u rad – ističe PR menadžer kompanije Dijana Božić-Srdanović.

faktor.ba

Related posts