Golf GTI Clubsport S oborio sopstveni rekord Nürburgringa

Iako je Golf GTI Clubsport S već imao najbolje ostvareno vrijeme na stazi Nürburgring Nordschleife (u klasi produkcijskih automobila s prednjim pogonom) u VW-u su smatrali da može i bolje.

Očigledno je da se u Volkswagenu nisu prevarili u procjeni, jer je u svom drugom pokušaju krajem oktobra Golf GTI Clubsport S stazu Nordschleife prešao za 7 minuta i 47 sekundi i 19 stotinki, što je dvije sekunde bolje od vremena (07:49.21) koje su ostvarili u aprilu ove godine.

Koliko je Golf GTI Clubsport S brz možda će najbolje pokazati činjenica da je u svom najboljem nastupu BMW M2 stazu Nordschleife prešao za 7 minuta i 58 sekundi. Hondin Civic Type R, koji je klasni konkurent Golfu, iza Volkswagena u ovom trenutku kasni više od tri sekunde.

Volkswagenov stari/novi rekorder Nürburgringa zasnovan je na Golfu GTI Clubsport (265 KS), a dodatno slovo S sa sobom je donijelo još više konjskih snaga (310) u pakovanju koje je tridesetak kilograma lakše. Na ultralaganim 19-inčnim felgama su gume Michelin Sport Cup 2, a u automobilu nema zadnjih sjedišta.

Volkswagen je napravio samo 400 primjeraka i prema posljednjim informacijama svi su već pronašli svoje vlasnike.

Related posts