Godišnjica zločina: HVO je pobio 116 ljudi i spalio Ahmiće

Pokolj u Ahmićima je ratni zločin koji su počinili pripadnici HVO-a na današnji dan 16. aprila 1993. nad bošnjačkim civilima.

Ahmići su malo selo u srednjoj Bosni. Ubijeno je 116 osoba. To je bio najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ti zločini bili zločin protiv čovječnosti, a jedan od izvršitelja ove akcije Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora. Pokolj su otkrili mirovne snage UN-a sastavljene od britanske vojske, i pukovnik Bob Stewart, piše Historija.ba.

U petak, 16. aprila, u 5.30 ujutro, HVO je istovremeno napao naselja Vitez, Stari Vitez, Ahmići, Nadioci, Šantici, Pirići, Novaci, Putiš i Donja Večeriska. Hrvatski stanovnici tih sela su pravovremeno upozoreni o napadu, a neki su čak i sudjelovali u njemu. Hrvatske žene i djeca su evakuirani dan prije borbi. Tog jutra, HVO vozila blokirala su glavne ceste, a napad je započeo sa tri strane kako bi se stanovništvo u bijegu usmjerilo prema jugu gdje su vojnici čekali i pucali na ljude. Male skupine od oko pet do deset vojnika išle su od kuće do kuće, palili ih te ubijali ili tjerali mještane. Na kraju, Ahmići su teško razoreni. Ubijeno je 116 osoba, od čega su 32 bili žene, a 11 djeca mlađa od 18 godina. Dvije lokalne džamije su uništene eksplozivima.

Prema Centru za ljudska prava u Zenici, od 200 bošnjačkih kuća, spaljeno je njih 180.

Počinitelji su bili pripadnici sljedećih jedinica: Anti-teroristička bojna Vojne Policije HVO-a “Jokeri”, Viteška brigada HVO-a, PPN Vitezovi te brigada “Nikola Šubić Zrinski”.

Za ovaj zločin osuđeni su: Dario Kordić (25 godina zatvora), Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić osuđeni su na zatvorsku kaznu od 6 do 10 godina zbog sudjelovanja u napadu, no pravomoćnom presudom su 2001. oslobođeni krivnje. Drago Josipović dobio je 12, a Vladimir Šantić 18 godina zatvora. Dragan Papić oslobođen je krivice.

Za zločin u Ahmićima izvinjenje je dao i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović:

“Svi smo se ovdje ujedinili u želji da se oda počast žrtvama, da se sjetimo žrtava i kažemo nikad više… Ovdje su narodi jako puno propatili i zaslužuju bolju budućnost”.

S porukom “Da se ne zaboravi i ne ponovi”, u selu Ahmići kod Viteza danas će biti obilježena 25. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti.

U Udruženju građana žrtava rata “16. april” ističu kako tijela svih žrtava još nisu pronađena.

– Svaka godišnjica vraća sjećanja na svaku minutu onoga što se događalo u Ahmićima prije 25 godina. Nakon ovog zločina, najveća tragedija je to što je i dalje nepoznato gdje se nalaze tijela 29 osoba. Do danas, o njima nemamo nikakvih informacija – kazao je Feni predsjednik Skupštine Udruženja “16. april” Hazrudin Bilić.

U Udruženju su nezadovoljni i dosadašnjim procesuiranjem odgovornih za stradanje u Ahmićima, a Bilić ističe kako su, većinom, izrečene presude po komandnoj odgovornosti, a ne direktnim izvršiocima.

Obilježavanje 25. godišnjice stradanja počet će danas u 11.30 sati dočekom u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Vitezu te vjerskim obredom u Starom Vitezu, a bit će nastavljeno u džamiji u Ahmićima i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u tom selu.

Related posts