Godinu proveo u ruskom zatvoru iz Staljinove ere: Mujo Musić konačno na slobodi

Mujo Musić, državljanin Bosne i Hercegovine koji je godinu dana proveo u pritvoru u ruskom gradu Kazanju, pušten je na slobodu.

Kako je Musić kazao za Nezavisne novine, sud je utvrdio da on nije kriv niti da je na bilo koji način mogao učestvovati u tuči koja se dogodila skoro osam kilometara od mjesta gdje je on u tom trenutku bio.

Ovaj bh. državljanin, koji je bio zaposlen u Rusiji, osumnjičen je da je učestvovao u tuči i za nanošenje tjelesnih povreda, iako je sve vrijeme tvrdio da ništa ne zna o tome. Ruski zakon kaže da se osumnjičena osoba u pritvoru može držati i do godinu dana.

Pored činjenice da je godinu dana nevin proveo u zatvoru, Musićev slučaj je bio karakterističan i po tome što je njegova porodica to vrijeme tvrdila da im je uskraćena pomoć od strane bh. ambasade u Rusiji.

– Dočekasmo i mi da pravda pobijedi, i to bez pomoći Bosne i Hercegovine i njene ambasade – kazao je Musić, odmah poslije potpisivanja papira o otpustu i izlaska iz zatvora.

Dodao je da su ga predstavnici Ambasade BiH posjetili samo jednom u pritvoru.

U bh. ambasadi su ranije negirali pritužbe od strane porodice i rekli da su preduzeli sve u okviru svojih ovlaštenja.

– Nadležni djelatnici uvijek su se profesionalno odnosili prema porodici – izjavili su ranije iz Ambasade BiH.

Musić kaže da mu je u zatvoru bilo veoma teško. Pamtiće malu ćeliju sa 12 kreveta i 29 zatvorenika smještenih u zgradi izgrađenoj u doba Staljina, te hladnoću kakva samo ruska zima može da bude.

– Ne može se to opisati, stranac u ruskom zatvoru. Sreća samo što odlično vladam ruskim jezikom, ali ne bih poželio nikome da ovo preživi – ističe Musić.

Njegov otac Ramiz kaže da je sada najsrećniji čovjek na svijetu jer mu je sin opet ugledao slobodu.

Musić kaže da na ovome neće stati, već će uz pomoć i konsultacije dva advokata čitav slučaj iznijeti pred Međunarodnim sudom za pravdu.

Related posts