Francuski ronioci istraživali Zdenu i Klokot: Izvorišta gotovo neiscrpnog hidrološkog potencijala

Prije nekoliko godina francuski ronioci, Klod Tulumdijan i Silvan Rafer, proveli su istraživanje podzemnog toka rijeke Zdene, sa čijeg se izvora, putem gradskog vodovoda, Sanski Most snabdijeva vodom.
Francuski ronioci istraživali Zdenu i Klokot: Izvorišta gotovo neiscrpnog hidrološkog potencijala

Prema riječima Tulumdijana, ronioci su istražili podzemne tunele ovoga riječnog vodotoka u dužini od oko 300 metara.

Ovaj pedesetogodišnjak je inače predsjednik Centra za podvodna istraživanja iz Marselja te Francuske federacije za istraživanja i podvodni sport.

Tulumdijan roni od 1964. godine i danas važi za jednog od najboljih špiljskih ronilaca na svijetu.

Njihova misija u Bosni i Hercegovini, kako kaže, započela je prije nekoliko godina, kada su francuski ronioci ostvarili kontakte sa bosanskohercegovačkim speleolozima i roniocima na čiji poziv su došli u našu zemlju.

Ubrzo je uspostavljena saradnja i sa federalnom vladom, koja se dosjetila da bi se avanture francuskih ronilaca i njihova istraživanja podzemnih vodotoka, mogla iskoristiti u naučne svrhe kako bi se utvrdila hidrološka slika pojedinh područja.

Prema riječima Silvana Rafera, predmet istraživanja su do sada bili podzemni vodotoci rijeka Bune i Bunice kod Mostara, izvor Crno Vrelo kod Salakovca i Klokot kod Bihaća te vrelo Zdene kod Sanskog Mosta.

“U svijetu ronjenja ništa se ne može porediti sa spiljskim ronjenjem.

Za ovo je potrebna posebna ronilačka oprema i višegodišnje iskustvo.”, kaže Tulumdijan.

Svoju konstataciju ilustruje podzemnim vodotokom rijeke Zdene. Podzemni tuneli ove kraške ljepotice su, kako kaže, na nekim mjestima toliko uski te je stalna opasnost da se ronilac zaglavi u nekom od usjeka.

Tulumdijan kaže kako je ove godine ispunjen cilj njihovog istraživanja.

“Svaki podzemni vodotok ima svoje galerije, prostorije većih površina koje predstavljaju prirodne rezervoare iz kojih voda kanalima otiče ka površini. Ovoga puta smo otkrili jednu takvu galeriju, a naredne godine nastavićemo dalje”, kaže Tulumdijan.

Prema njegovim riječima, nedavno je sudjelovao u istraživanju podzemnih tokova rijeke Bune, za kojeg kaže da su među najkomplikovanijima zbog ogromnog labirinta podvodnih kanala i gotovo neprozirne vode.

Na izvorištu Klokot kod Bihaća Tulumdijan se spustio na rekordnu dubinu od 110 metara i nije dosegao dno.

Kaže da se radi o izvorištu gotovo neiscrpnog hidrološkog potencijala.

Francuski ronioci kažu da su impresionirani ljepotom podzemnih špilja i riječnih vodotoka koje su istraživali u Bosni I Hercegovini.

“Vaša zemlja je kao nijedna druga bogata vodom. Bilo bi šteta da izgubite to bogastvo jer će voda za nekoliko decenija postati vrijednija od nafte”, kaže Tulumdijan.

Related posts