Francuska i Njemačka predložile odbrambeni plan Evropske unije

Francuska i Njemačka izložile su u utorak argumente za najambiciozniji odbrambeni plan Evropske unije u zadnja dva desetljeća, pokušavajući uvjeriti skeptične istočnoevropske članice te izbjeći sukob s Velikom Britanijom oko njene vojne budućnosti izvan EU-a.

Ministri odbrane Evropske unije, uključujući i britanskog ministra Michaela Fallona, slušali su u bratislavskoj koncertnoj dvorani njemačko-francuske argumente o potrazi za koherentnom strategijom koju bi čelnici mogli službeno podržati na samitu u decembru.

Prijedlozi uključuju jače finansiranje vojnih misija, zajednički razvoj tehnologija poput helikoptera i dronova, proširenje mirotvornih misija u inozemstvu te izgradnju snažnije odbrane protiv državno sponzoriranih napada hakera, prenosi Hina.

Britanija, koja zadržava svoja glasačka prava dok ne napusti Evropsku uniju, nepopustljiva je oko toga da ti planovi ne smiju potkopati NATO savez, a u tome ima podršku Poljske i baltičkih država.

Njemačka ministrica odbrane Ursula von der Leyen i njen francuski kolega Jean-Yves Le Drain istaknuli su kako ne postoji plan za vojsku u kojoj će Evropljani nositi istu vojnu odoru ističući da je riječ “o ujedinjavanju snaga evropskih država kako bi bili spremni brzo zajednički djelovati”.

Related posts