Film o najvećem uspjehu bh. košarke

“The Long Shot: The Untold Legend of the 1993 Bosnian Basketball Team” je dokumentarni film o historijskom uspjehu bosanskohercegovačkog košarkaškog tima na Evropskom prvenstvu 1993. godine. U trenucima kada je rat u BiH bjesnio, košarkaška legenda Mirza Delibašić okupio je tim, zajedno sa Ibrahimom Krehićem.

Košarkaški tim napustio je BiH preko teritorije pod kontrolom HVO-a. Gladni i ratom istraumirani momci bili su 8. na Eurobasketu u Njemačkoj. Bio je to rezultat koji nacionalni tim nije ponovio više nikada. O filmu i historijskom nastupu na Eurobasketu ’93. u studiju N1 govorili su redatelj filma, Álvaro González-Aller i bivši košarkaš Samir Avdić, koji je bio dio tima.

Sve je počelo od jednog novinarskog članka, pojasnio je redatelj filma Álvaro González-Aller:

“Gledao sam dokumentarni film o Mirzi Delibašiću. I kad dijete sam gledao njegove utakmice. Čitao sam i sam o njemu i pokušao napisati članak o svemu. Kontaktirao sam Emira Halimića, ali kada je počeo govoriti, nisam vjerovao šta sam sve to mogao čuti. U jednom trenutku, tokom intervjua, pitao sam da li je iko o tome napisao knjigu ili snimio dokumentarac. Emir je rekao da nije. Tako je sve počelo.”

Film još nije gotov, ali se očekuje da bi trebao biti završen do kraja godine, otkrio je redatelj.

Ratne 1993. godine bilo je teško sastaviti cijeli tim, pojasnili su sagovornici. Za razliku od ostalih ekipa na Eurobasketu ’93, Bosna i Hercegovina imala je 10 igrača. Trojica su u vrijeme sastavljanja tima već bila van BiH. O tome kako su gladni i ratom istraumirani momci napustili grad pod opsadom, govorio je Samir Avdić, bivši košarkaš koji je bio dio ekipe.

“Život nam je bio u opasnosti. Prolazili smo pistom. Tada nismo znali da se radi tunel ispod piste. Tada je UNPROFOR kontrolisao aerodrom. Tu noć je bilo nemoguće proći pistu. Trener Ibrahim Krehić pokušao je francuskom vojniku koji je, zajedno sa ostalim vojnicima, kontrolisao pistu, objasniti ko smo. Naravno, u tom ratnom metežu, tom komandantu nije bilo prihvatljivo da postoji grupa sportaša koji imaju namjeru da prođu. Mi smo iz drugog ili trećeg pokušaja prešli pistu.”

Inače, Bosna i Hercegovina je na Eurobasketu bila 8. i to je bio historijski rezultat, koji nacionalna košarkaška reprezentacija nije ponovila više nikada. Pitali smo Advića kako je bilo trenirati i igrati gladan:

“Kada je rat, okolnosti su nenormalne. Ljudi u Sarajevu su tada bili istinski heroji. Bilo je važno sačuvati glavu na ramenima. Bilo je dobro da se trenira i na taj način izađe iz jada i nevolje koji su nas pritiskali. Niko od nas tada nije razmišljao – daj da treniram i bit će nešto od te košarke. Bilo je važno sačuvati život.”

O ostalim detaljima historijskog nastupa bosanskohercegovačke košarke na Evropskom prvenstvu ’93 i filmu, pogledajte u intervjuu koji je vodila Aida Hadžimusić.

Related posts