Fazlić posjetio gradonačelnika Banja Luke Igora Radojičića

U banjalučkoj Gradskoj upravi danas je održan prvi zvanični sastanak delegacija Grada Banja Luka i Grada Bihaća, koje su predvodili gradonačelnici Igor Radojičić i Šuhret Fazlić. Radojičić i Fazlić su uputili zajedničku poruku saradnje, prijateljstva i tolerancije između gradova u Bosni i Hercegovini, te izrazili zadovoljstvo zbog današnjeg susreta u Banjoj Luci.

“ Današnja poruka iz Banje Luke je poruka saradnje. Nelogično je da imamo intenzivnu i dobru saradnju samo sa lokalnim zajednicama izvan BiH, a da unutar zemlje nije bilo ovakvih kontakata. Mislimo da to treba proširiti i na ostale lokalne zajednice u BiH, jer imamo o čemu da razgovaramo. Isto tako, u našim uzavrelim političkim odnosima u BiH koji su prepuni prepucavanja, pokazujemo da se može komunicirati na normalnoj i prijateljskoj osnovi “– poručio je čelni čovjek Banje Luke.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, istakao je da sa banjalučkim gradonačelnikom dijeli ista uvjerenja i da se ideja o ovom sastanku rodila odmah nakon završetka lokalnih izbora.

“Imamo iste planove i probleme. Znamo svi koliko je lako u BiH posvađati se i ne slagati se, a mi smo danas pokušali da pronađemo što više tema koje nas povezuju, da pronađemo što više rješenja za zajedničke probleme, a za dobrobit građana Banje Luke i Bihaća. Siguran sam da je ovo početak jedne izuzetne saradnje “– naveo je Fazlić.

Govoreći o konkretnoj saradnji dva grada, Radojičić je rekao da svaki grad ima svoje dobre prakse i da svako od nas od onog drugog ima šta da nauči.

“ Cilj je da jedni druge upoznamo šta su dobre prakse u obje lokalne zajednice, vidjeti šta je ko bolje riješio i da učimo jedni od drugi. Razmijenili smo niz tema koje se tiču rada komunalnih službi, organizacije gradskih uprava i slično. Nije sramota pitati ako nešto ne znate. Ako smo išli u Beograd, Novi Sad, Zagreb i Ljubljanu da čujemo iskustva ovih gradova, onda nam nije strano i da upitamo naše komšije ako su nešto dobro uradili” – zaključio je Radojičić.

Gradonačelnici Radojičić i Fazlić dogovorili su se da uskoro delgacija Grada Banja Luka posjeti Bihać.

Related posts