Fatima osnovala vlastiti biznis i ostvarila svoj životni san

Udruženje žena “Posavski cvijet” Orašje želi uvesti žene u ravnopravnu tržišnu utakmicu u kojoj će pokazati kako i među njima ima onih s poslovnim duhom, odlučnih pokrenuti vlastiti biznis.

Skupa s TPO Fondacijom i finansijskom podrškom vlade Norveške uspjele su zainteresirane žene edukativno osnažiti pisanjem poslovnih planova, a onda su najbolje dobile i početna sredstva za takve vrste projekata. Inače, sudjelovanje žena u bh. poduzetništvu je zanemarivo, pa je taj projekt jedan mali korak prema prijeko potrebnim društvenim promjenama u oblasti ženskog poduzetništva kako bi osnažile i povećale svoju ekonomsku neovisnost, piše Večernji list.

To je poticaj ženama iz manjih sredina da se okušaju u pokretanju poslova koji mnogo znače i njima i njihovim obiteljima u teškim ekonomskim prilikama u BiH imajući u vidu ogromnu stopu nezaposlenih i žena i muškaraca.

Fatima Begović iz Orašja pokrenula je pomoću projekta vlastiti biznis u oblasti domaće radinosti. Slastičarna je zabilježila i prvi rođendan. Posebno jer su kolači domaći, bez aditiva, po stogodišnjim receptima, posebno suhi koji imaju dugu tradiciju u Posavini.

“Konačno sam ostvarila životni san. Za taj posao sam se odlučila iz ljubavi jer oduvijek sam voljela spremati slatke delicije. Radila sam razne poslove, u Đakovu učila od najboljih. To je ono što sam htjela, ispunjena sam i presretna. I cijela je porodica zadovoljna jer i oni su sretni kada sam ja zadovoljna”, kaže Fatima.

Ipak, nije sve kao u slatkoj priči o kolačima jer, priznaje Fatima, u početku je bilo jako teško, pa i trenutaka kada je mislila da će odustati jer svakodnevna je to “borba” u poslu u kojem se stalno treba dokazivati, velika je konkurencija.

Ipak, porodica, muž i dvojica sinova, bila joj je velika podrška pa je nastavila posao.

“I danas nije lako. Za praznike se radi jako puno jer treba napraviti pet-šest torti i 30-ak vrsta suhih kolača pa mi Deina pomogne. Uz puno strpljenja, želje, volje i ljubavi prema onome što radite, sve se može”, zaključuje Begović.

Related posts