Evropa pod ledom: U Finskoj -42°C, u Poljskoj 46 umrlih od hladnoće

Najhladnija noć s gotovo -42°C bila je u finskoj Laponiji uz granicu sa Švedskom. U sjevernoj Švedskoj, temperature su takođe niže od – 41°C, što stanovnicima, inače naviklima na teške zime, ipak stvara teškoće.

U Poljskoj od smrzavanja u zadnja 24 sata preminule tri osobe

Samo tokom posljednja 24 sata u Poljskoj su od smrzavanja preminule tri osobe, a 46 ih je umrlo od novembra, saopštio je danas Centar za sigurnost pri poljskoj vladi i apelovao na Poljake da posebno tokom ove hladne oluje Axel pozovu policiju čim primijete nekoga u životnoj opasnosti. Poljacima je savjetovano da se toplo obuku, ne piju alkohol i reaguju kada vide nekog ko je u opasnosti na zimi.

Broj žrtava zime povećala su i dva fatalna trovanja ugljenm monoksidom iz neispravnih peći.

Najveće poplave u zadnjih deset godina

Na sjeveroistoku Njemačke – olujni zimski talas izazvao je najveće poplave u posljednjoj deceniji. Mjesta i gradovi uz obalu Baltičkog mora u blizini granice s Poljskom – poplavljeni su, a materijalna šteta je ogromna. Zabilježeni su stogodišnji rekordi kada je riječ o nivou mora – koje se ponegdje diglo gotovo dva metra.
Snijeg paralisao jugoistočnu Evropu

Obilne snježne padavine paralisale su puteve u Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji, otkazano je na desetine letova, a više hiljada građana ostalo je bez elektirčne energije.

Skoro svi putevi na sjeveroistoku Bugarske su zatvoreni za saobraćaj, dok je u Rumuniji nuklearka Nuklearelektrica na Dunavu ugasila svoj prvi reaktor.

Bugarske vlasti su saopštile da zbog snijega problema sa strujom imaju građani u više od 770 mjesta u toj zemlji.

Zatvoreni su dijelovi autoputa Trakija na jugoistoku zemlje, kao i svi putevi u sjeveroistočnom pojasu i glavni autoput A-2 koji povezuje Konstancu i Bukurešt, prenosi Rojters.

Dva reaktora rumunske nuklearke na Dunavu snabdijevaju strujom petinu rumunskih potrošača, a jedan reaktor je ugašen zbog obilnih snježnih padavina.

Zbog loših vremenskih uslova zatvoren je i aerodrom u bugarskom gradu Varni na Crnom moru, a odloženo je i na desetine letova sa međunarodnog aerodroma u Bukureštu.

Vlasti su upozorile građane da ne kreću na put bez prijeke potrebe s obzirom da je i u Bugarskoj i u Rumuniji visina snježnog pokrivača do 60 centimetara.

U Rumuniji je od 13 sati saobraćaj obustavljen na 58 nacionalnih puteva i na autoputu Bukurešt-Konstanca zbog obilnih snježnih padavina, a ograničeno je kretanje za vozila preko 7.5 tona, prenosi agencija Ađerpres.

Snjažna mećava paralisala je mnoge lokalne i regionalne puteve, uglavnom na sjeveru Albanije, a meteorolozi su najavili pogoršanje vremenskih prilika tokom noći.

Snijeg je izazvao i prekid u snabdijevanju električnom energijom u selima na sjeveru kod Skadra, Leže i Kukeša, prenosi ATA.

Snježne padavine očekuju se i narednih dana uz temperature i do 20 ispod nule, uglavnom u planinskim oblastima.

Prema riječima zvaničnika, najveći izazov biti da se održi prohodnost puteva i pruži prva pomoć građanima, zbog čega je sektor za vanredne situacije zatražio pomoć albanske vojske u raščišćavanju puteva.

index.hr

Related posts