Evo kako da se riješite zadaha nakon konzumiranja bijelog luka

Teško je riješiti se lošeg zadaha koji nastaje pri konzumaciji određenih namirnica, poput bijelog luka i on se zadržava i do 24 sata nakon konzumacije, pišu Večernje novosti.

Međutim, ima riješenja za to.

Grickanje sirove jabuke, salate ili listova mente značajno smanjuje količinu sastojaka koji uzrokuju neugodan zadah u ustima, dokazao je eksperiment na Državnom univerzitetu u Ohaju. Određeni enzimi u sirovoj jabuci, sirovoj salati i listićima mente reaguju tako da neutrališu miris luka.

Takođe, otkriveno je da se miris bijelog luka oseća iz raznih dijelova tijela, a ne samo iz usta, već i komadići hrane koji nisu prevareni mogu ispuštati neugodan miris.

Jabuka djeluje kao prirodni dezodorans na neugodan zadah izazvan sulfidima u luku zbog čega je djelotvorniji od paste za zube, a enzim kojem se može zahvaliti za neutralizaciju neugodnog zadaha je isti onaj koji dovodi do sušenja i tamnjenja kod voća i povrća.

Jabuka, salata i menta bogati su fenolnim spojevima, aromatičnim hemijskim spojevima koji reaguju sa jedinjenjima u luku.

Related posts