Euronews o Bužimu: Mali bosanski grad želi postati grad blizanaca

Možete li zamisliti razred u kojem su većina učenika blizanci? U bosanskoj općini Bužim to je gotovo stvarnost, piše Euronews.

Samo u osnovnoj školi ima više od dvadeset parova blizanaca, a u čitavoj općini stotinjak.

“Biti blizanac je super. Vidite, ona je bolja u školi od mene. Kad ja ne znam nešto, stalno mi pomaže u kući. Zajedno zadaću radimo, ali dijelimo puno stvari”, kaže Merjema o sestri Merisi.

Učitelji i roditelji svjesni su da odgoj blizanaca nije lak zadatak.

“To je jako teško. Treba biti i mama i prijatelj i psiholog. Morate biti i liječnik. Sve ono što nisu mame koje nemaju blizance. Ali opet, to je jako lijep posao”, kaže Šefika Aldžić, majka blizanki Sare i Lare.

Naučnici još uvijek nemaju definitivan odgovor na pitanje zašto toliko Bužimljana ima blizance, ali pretpostavlja se da genetika igra veliku ulogu. Posebno kad se uzme u obzir da je okolica Bužima relativno mala, s oko 20.000 stanovnika.

“Oni vole biti zajedno. Ne insistaraju obično na tome, ali obično dozvoljavamo da su u istom razredu. Zato što oni obično dijele udžbenike, dijele školski pribor, pišu zadaću zajedno, kod kuće uče zajedno”, opisuje rad s blizancima učiteljica Emina Alešević.

Bužimski gradonačelnik odlučan je u korištenju zanimljivog fenomenan blizanaca. Želja Agana Buniža je da Bužim postane grad blizanaca.

“Naš je posao da promoviramo tu priču o Bužimu kao gradu blizanaca. Naš je posao da organizujemo susrete blizanaca, da li regionalnog, da li lokalnog ili državnog karaktera. Kroz takve manifestacije bismo mogli više mjesta dati nauci i stručnjacima. Ljudima koji će sa svih gledišta pratiti taj fenomen”, ispričao je Bunić za Euronews.

Related posts