EUFOR-u produžen mandat u BiH zbog prijetnje miru

Vojna misija EU, EUFOR Althea, ostaje u BiH s punim vojnim izvršnim mandatom jer situacija u regionu i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru, navedeno je u Rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN-a.

Mandat EUFOR-a produžen je za 12 mjeseci, a postojala je neizvjesnost da li će EU pristati na mandat vojne misije s izvršnim ovlaštenjima, što bi značilo da međunarodna zajednica ostaje pojačano prisutna u BiH, ili da će tražiti da se EUFOR pretvori u “trening misiju”. Usvojenim tekstom odobrena je puna vojna misija EUFOR-a i NATO prisustva.

“Rezolucija ovlašćuje zemlje članice (UN) da preduzmu sve mjere na zahtjev EUFOR-a ili Glavnog štaba NATO-a i stanu u odbranu EUFOR-a i NATO prisustva, te da pomognu u ispunjavanju njihovih misija. Rezolucija priznaje pravo i EUFOR-u i NATO prisustvu da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se odbranili od napada ili od prijetnji napadom”, navedeno je u rezoluciji za koju je glasalo svih 15 članica Savjeta bezbjednosti, uključujući i Rusiju.

Ruski glas vjerovatno je pridobijen izbacivanjem termina evroatlantske integracije BiH, koji je zamijenjen terminom “evropske”, čime je, formalno pravno, eventualno NATO članstvo BiH odvojen proces od EU puta i mandata visokog predstavnika.

U rezoluciji se, dalje, navodi da se svim zemljama članicama UN-a daje ovlaštenje da u skladu s Aneksom I-A i II Dejtonskog sporazuma osiguraju primjenu sporazuma jednakim tretmanom svih strana, a za koju je odgovorna misija EUFOR-a i NATO prisustva.

Takođe, jednoglasno je potvrđeno ovlaštenje visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. Domaćim političkim akterima data je primarna odgovornost za implementaciju Dejtonskog sporazuma, ali je i naglašeno da međunarodna zajednica i veliki donatori ostaju voljni pomoći domaćim vlastima u tome.

Iako je ocijenjeno da region i dalje ostaje prijetnja međunarodnom miru, konstatovano je da je u BiH bezbjednosni ambijent stabilan, kao i to da su se domaće vlasti pokazale sposobnima za savladavanje bezbjednosnih prijetnji.

Osim poziva na rješavanje problema u vezi s izbornim zakonodavstvom, ističe se da se bilo kakve ustavne promjene u BiH moraju sprovesti u skladu s ustavnom procedurom.

U Delegaciji EU pozivaju se na zaključke Savjeta EU iz oktobra, u kojima EU pozdravlja nastavak operacije Althea, koja zadržava mogućnosti doprinosa odvraćajućim kapacitetima vlasti BiH, ukoliko situacija tako nalaže, uz istovremeno stavljanje naglaska na izgradnju kapaciteta i osposobljavanje.

“Savjet EU iščekuje prezentaciju predviđenog strateškog pregleda kao osnovu za razgovor sa državama članicama o opcijama za budućnost operacije, takođe imajući u vidu sigurnosnu situaciju na terenu. Savjet prepoznaje važnost nastavka koordinacije EUFOR Althee sa drugim međunarodnim akterima na terenu”, zaključili su oni.

Ključne odredbe rezolucije

EUFOR ostaje prisutan

NATO idalje uključen

Visokom predstavniku puna ovlaštenja

Akcent na dogovor domaćih aktera

Ustavne promjene konsenzusom

Bez podrške za integracije u NATO

Related posts