Erdoganova osveta: Turska vojska pokrenula veliku operaciju protiv džihadista u Siriji

TURSKA vojska i snage međunarodne koalicije pokrenule su u srijedu ujutro operaciju protjerivanja Islamske države (IS) sa sirijskog lokaliteta Jarablos koji graniči s Turskom, objavio je ured turskog premijera.

“Turske oružane snage i zračne snage međunarodne koalicije pokrenule su vojnu operaciju čišćenja okruga Jarablos u pokrajini Alep od terorističke organizacije IS”, piše u službenom priopćenju.

Tv postaja NTV objavila je kako je mali broj pripadnika turskih specijalnih snaga ušao nekoliko kilometara unutar teritorija Sirije kako bi se osigurala zona prije mogućeg upada.

Turski zrakoplovi F-16 bacali su bombe na džihadistička uporišta u Jarablosu, prvi put nakon što je u studenom 2015. turski borbeni zrakoplov srušio ruski borbeni zrakoplov iznad tursko-sirijske granice, dodala je televizija.

I turski tenkovi približili su se granici i tamo zauzeli položaje, prenosi CNN Turk, a otvorena je i topnička paljba po džihadistima u Jarablosu.

Jarablos je zadnja prijelazna točka koju IS kontrolira na tursko-sirijskoj granici.

Do objave dolazi u trenutku kad se američkog potpredsjednika Joea Bidena očekuje tijekom jutra u Ankari gdje bi se trebao susresti s premijerom Binalijem Yildirimom a potom s predsjednikom Recepom Teyyipom Erdoganom.

Novinska agencija Anadolija istaknula je da je operacija počela u 4 sata po lokalnom vremenu a cilj joj je bio “jačanje sigurnosti granice i očuvanje teritorijalnog integriteta Sirije”.

index.hr

Related posts