Erdogan za France 24: Pučisti su poput proširenih metastaza

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u vezi sa provođenjem istrage nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, koji je izvela teroristička organizacije FETO/PDY, izjavio je kako je u toku čišćenje zemlje od svih prljavih i terorističkih struktura, te da u slučaju da se ne očiste, za to bi se mogla platiti visoka cijena, prenosi Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u intervjuu za francusku televiziju France 24 odgovarao na pitanja novinara u vezi sa pokušajem državnog udara 15. jula, koji je izvela teroristička organizacija FETO/PDY, ali i o provođenju istrage koja je uslijedila nakon toga.

Na pitanje novinara u vezi sa jučerašnjim sastankom sa šefom Nacionalne obavještajne službe (MIT), da li to znači da je podnio ostavku ili će biti poduzete neke sankcije, Erdogan je odgovorio kako trenutno nije donesena bilo kakva odluka ni po pitanju šefa obavještajne službe, ni Generalštaba, niti komandanata drugih odreda.

“Naravno, dok donosimo ovakve odluke ili ako ih budemo donosili, to ćemo uraditi zajedno sa premijerom, procijeniti i donijeti konačnu odluku. Trenutno smo u jednom prelaznom periodu. Kod nas ima jedan poslovica, ‘konj se ne mijenja, dok se prelazi rijeka’. Mi smo sada u jednom prelaznom periodu i radimo zajedno sa našim ljudima”, rekao je Erdogan.

Rekao je kako svakako treba jasno naglasiti da je došlo do obavještajnog propusta, te naglasio kako je propušta u obavještajnom smislu bilo i prilikom rušenja Svjetskog trgovačkog centra 2001. u SAD-u, tokom terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji. Prema njegovim riječima, niko tada nije pitao šta su uradile obavještajne službe, niti je neko razriješen.

U vezi sa provođenjem istrage pokrenute nakon pokušaja državnog udara, Erdogan je na pitanje koliko bi ona mogla trajati, kazao kako to trenutno nije moguće reći.

“Turska ima 79 miliona stanovnika. Mi smo sada u situaciji čišćenja zemlje o svih ovih prljavih i terorističkih struktura. Ako ne očistimo, za to možemo platiti visoku cijenu”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako se njegova zemlja trenutno bori sa strukturama koje su ulazile unutar države posljednjih 40 godina, te da je to problem koji se mora riješiti.

“Oni su proširili kao metastaze raka”, rekao je Erdogan.

Upitan i za kritike Zapadnih zemalja, Francuske, Njemačke, EU-a, komesarke Federice Mogherini, u vezi sa poduzetim mjerama tokom vanrednog stanja, te istrage unutar medija i obrazovanja, Erdogan je rekao:

“Uopšte ne gledam šta oni govore, niti me puno zanima. Ono što ja vidim je, naprimjer, da je u Francuskoj proglašeno stanje na šest mjeseci, vanredno stanje u Belgiji, u Fergusonu. Sada je proglašeno i vanredno stanje i u Munchenu, a poginulo je šest osoba. Malo prije sam vam govorio da je kod nas poginulo 246 osoba, imamo 2.185 ranjenih. Niti jedna od zemalja koje sam nabrojao nije doživjela ono što smo doživjeli mi. Niko od njih nije suočen sa državnim udarom. Ovo je otvoreni pokušaj udara na našu zemlju, korak ka rušenju naše zemlje”.

Erdogan je istakao da u okviru poduzimanja svih ovih mjera, čak i mediji, koji su pisanjem ili vizuelno podržali pokušaj državnog udara, u skladu sa pravom i zakonom platiti cijenu.
Predsjednik Erdogan istakao je kako su mnogi priznali kako direktive dobivaju iz Pennsylvaniye (Fethullaha Gulena). Dodao je također da “oni idu toliko daleko da je jedan od onih koji je za taoca uzeo načelnika turskog Generalštaba, rekao ‘možemo vam omogućiti da se sastanete sa Fethullahom Gulenom'”.

”Ovo sam prvi put rekao za France24. Da li možemo sada ovaj proces ostaviti po strani? Neka Mogherini prvo ponovo sve razmotri i upozna sa temom. Neka informacije prvo uzmu od nas, a ne onih koji su protiv turskih vlasti”, poručio je on.

Related posts