Erdogan: Turci, Bošnjaci i Armenci su jedna nacija

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baracka Obamu da vođu terorističke organizacije FETO/PDY Fetullah Gulena izruči Turskoj.

Erdogan se obratio okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Uskudar, a tom prilikom se osvrnuo na posljednja dešavanja u vezi sa pokušajem državnog udara u njegovoj zemlji, od strane terorističke organizacije FETO/PDY, pod vodstvom Fethullaha Gulena.

Turski predsjednik poručio je okupljenim građanima da moraju nastaviti zajedništvo i okupljanja, a da institucije moraju nastaviti s radom.

– Ne smijemo im dozvoliti da nas prevare. Strane sile žele da okrenu ovu naciju protiv njenih Oružanih snaga. Ne smije se manipulisati narodom. Ove Oružane snage su naše Oružane snage. Sudstvo i policija, iskreni i časni dio naše vojske i ostatak institucija naše države, držeći se za ruke, rame uz rame, gledaju zajedno ka budućnosti – kazao je Erdogan.

– Jedinstvena nacija – to znači da su Turci, Bošnjaci, Armenci, 79 miliona nas, jedna nacija. Drugo, jedinstvena zastava boje krvi naših šehida, koja označava našu nezavisnost. Ono što čini zastavu zastavom je krv… Jedna država 780.000 kvadratnih kilometara nje, ujedinjena, jedna država. Svi zajedno, braćo i sestre, činimo Tursku – poručio je Erdogan.

Dodao je da neće “predati državu nekolicini terorista” te da će se boriti protiv strukture paralelne države.

– U toku je akcija ukidanja paralelne države. Gdje god da su, ući ćemo u njihove pećine i to ćemo nastaviti. Ovaj incident je omogućio da saznamo ko je ko i hvala Bogu za to. Pobijedit ćemo ih. Zajedno ćemo stajati uspravno i uspjet ćemo. Zahvalan sam svima. Zajedno koračamo ovim putem – završio je svoj govor Erdogan.

Hiljade ljudi danas su se okupile u Istanbulu u znak podrške turskom predsjedniku, javljaju agencije.

Okupljeni mašu turskim zastavama podržavajući Erdogana na čiji poziv da izađu na ulice su se odazvali.

(Faktor.ba)

Related posts