Erdogan: Petnaesti juli proglašen Danom sjećanja na šehide u Turskoj

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak na konferenciji za medije izjavio da je 15. juli, dan pokušaja državnog udara u Turskoj, proglašen Danom sjećanja na šehide.

– Buduće generacije, civili, policajci, vojnici, neće zaboraviti junake otpora za demokraciju od 15. jula. Petnaesti juli smo proglasili Danom sjećanja na šehide, to želim podijeliti s vama – rekao je Erdogan na početku obraćanja.

Napomenuo je kako su nedavna događanja u Turskoj jasno pokazala da je volja naroda najsnažniji otrov protiv državnog udara.

– Događaji koje smo doživjeli su pokazali da je volja naroda i sam narod najdjelotvorniji i najsnažniji otrov protiv državnog udara. Od naroda koji već sedmicu dana vodi ovu posvećenu borbu, bez davanja povoda za i najmanju provokaciju, tražim još malo strpljenja i posvećenosti – kazao je Erdogan.

Zamolio je turski narod da nastavi sa stražom za demokratiju dok zemlja ne izađe iz, kako je rekao, ovog teškog perioda.

– Zamolio bih naš hrabri narod, koji je mudrošću i hrabrošću zaustavio pokušaj oružanog državnog udara, da na trgovima nastave sa stražom za demokratiju koju su do sada držali, sve dok zemlja u potpunosti ne iziđe iz ovog teškog perioda – kazao je Erdogan.

(Faktor.ba)

Related posts