Erdogan na milionskom mitingu u Istanbulu: Naši šehidi su zlatnim slovima imena upisali u historiju

U istanbulskoj četvrti Yenikapi počeo je najmasovniji, historijski Miting demokratije i sjećanja na šehide, pod pokroviteljstvom Predsjedništva Turske.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan poručio je na historijskom mitingu u Istanbulu kako je 15. juli teroristički akt, te da su teroristi FETO-a u uniformama turskih vojnika pokušali ostvariti isti rezultat za kojim žude i druge terorističke organizacije poput PKK i ISIL-a.

-Milioni naših stanovnika koji su te noći izašli na ulice su ubili smrt. Oni koji su pali kao šehidi ili koji su ranjeni, zlatnim slovima su svoja imena upisali u historiju. Vjerujte da dostići taj stepen u borbi za domovinu nije privilegija koja se može dobiti u svakom trenutku – rekao je Erdogan.

Dodao je da se politika, mediji i poslovni svijet, koje je organizacija FETO pokušala dizajnirati snagom koju je nelegalno stekla, moraju vratiti u prirodni tok.

-Sve što su stekli unutar zemlje iskoristavajući osjetljivost, milost, dobrotu i humanost našeg naroda moramo vratiti na korištenje narodu – rekao je Erdogan.

Dodao je isto tako da treba vratiti narodu i ono što je FETO ostvario izvan zemlje, koristeći ime i imidž države Turske.

-15. Juli s jedne strane je pokušaj državnog udara koji su počinili pripadnici izdajničke mreže FETO-a koji su se infiltrirali u našu vojsku, no ovaj slučaj nije samo to. Ovo je pokušaj da se u uniformama vojske ostvari rezultat koji žele oružanim napadima ostvariti PKK i ISIL. U tom smislu ovo je teroristički akt. Pored toga, 15. juli je pokušaj opsade naše zemlje od strane oružane grupe koja je izdala svoju zemlju i narod. Da je ovaj pokušaj udara uspio, vrlo dobro znamo kome bi na zlatnom tanjiru bila prepuštena ova teritorija koja je naša punih hiljadu godina – poručio je Erdogan.

Milioni građana su u popodnevnim satima sa obje strane Istanbula autobusima, metroom, brodovima i drugim prevoznim sredstvima pristizali na mjesto gdje se održava najmasovniji miting u historiji Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Prostor predviđen za miting je u potpunosti ispunjen građanima koji u rukama drže zastave Turske.

Mitingu pored predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana prisustvuju premijer te zemlje Binali Yildirim, predsjednik opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, bivši predsjednik Turske Abdullah Gul, bivši turski premijer Ahmet Davutoglu, načelnik Generalštaba Turske Hulusi Akar i predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez.

Nakon što je održana minuta šutnje intonirana je nacionalna himna Republike Turske čime je zvanično počeo današnji miting. Proučeni su odlomci iz Kur'ana, a dovu je proučio predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Mehmet Gormez.

Prisutnima će se redom obratiti Bahceli, Kilicdaroglu, Yildirim, Kahraman i na kraju Erdogan.

Miting demokratije i sjećanja na šehide održava se u istanbulskoj četvrti Yenikapi, uz prisustvo između tri i pet miliona građana. Bit će dostupan i putem video prijenosa uz prvi, prirodni zvuk sa simultanim prijevodima i komentarom na turskom, engleskom, francuskom, španskom, njemačkom, ruskom i arapskom jeziku.

Related posts