El Patron: Deset činjenica o bogatstvu Pabla Escobara

“Kralj kokaina” bio je sin siromašnog kolumbijskog farmera, ali je do 35. godine postao najbogatiji čovjek na svijetu.

Uprkos skromnim počecima, Pablo Escobar postao je lider kartela Medelin, koji je držao pod šapom 80 posto svjetskog tržišta kokaina.

Patron je sedmično inkasirao oko 420 miliona dolara, što ga čini jednim od najbogatijih narko-dilera svih vremena.

Iako je tačna procjena njegovog bogatstva nemoguća, zbog prirode njegovog “posla”, procjenjuje se da je tokom života zaradio oko 30 milijardi dolara.

Predstavljamo vam neke činjenice o njegovom sumanutom bogatstvu.

1. Sredinom osamdesetih Eskobarov kartel zarađivao je 420 miliona dolara sedmično, odnosno 22 milijarde dolara godišnje.

2. Eskobar je bio na međunarodnoj listi milijardera magazina Forbs sedam godina zaredom – od 1987. do 1993. Proglašen je za sedmog najbogatijeg čovjeka na svijetu 1989.

3. Do kraja osamdesetih držao je 80 odsto svetskog tržišta kokaina.

4. Krijumčario je oko 15 tona kokaina u SAD svakog dana. Prema pisanju novinara Joana Grila, kartel Medelin je uglavnom krijumčario kokain preko Floride. “Bila je to ruta duga oko 1.500 kilometara od sjevera Kolumbije do Floride i bila je širom otvorena. Kolumbijci i njihovi američki saradnici bacali bi iz vazduha ogromne količine kokaina u more, odakle bi gliserima ili čak avionima prebacivani u Floridu”, pisao je Grilo.

5. Drugim riječima, četiri od pet Amerikanaca koji su u to vrijeme ušmrkavali kokain dobijali su proizvode Patrona.

6. “Kralj kokaina” je svakog mjeseca bilježio i 2,1 milijardu dolara gubitaka. Eskobarovo ogromno bogatstvo postalo je problematično, kada više nije mogao da pere keš dovoljno brzo. Okrenuo se zakopavanju ogromnih količina novca na kolumbijskim njivama, skrivao ih u skladištima i zidovima kuća članova kartela. Prema riječima Roberta Escobara, glavnog računovođe kartela i Pablovog brata, on je toliko zarađivao da su svake godine otpisivali oko 10 odsto novca, jer bi ga pojeli pacovi ili bi ga oštetila vlaga.

7. Svakog mjeseca trošio je oko 2.500 dolara na gumice kojima je vezivao novčanice.

8. Pablov sin Juan Pablo, koji je kasnije promenio ime u Sebastian Marokin, ispričao je kasnije da je njegov otac zapalio dva miliona dolara, kako bi se njegova djeca ugrijala.

9. Dobio je nadimak Robin Hood nakon što je sirotinji počeo da dijeli novac i gradi kuće za beskućnike. Izgradio je i 70 javnih fudbalskih igrališta i zoo-rt.

10. Sklopio je dogovor sa Kolumbijom da, nakon što je osuđen na robiju, kaznu služi u luksuznom zatvoru koji je sam izgradio. On je sam dizajnirao svoj zatvor koji je nazvao “La Catedral” i birao je zatvorenike koji će tu moći da budu s njim. Takođe je nastavio da se bavi svojim poslom u kartelu i prima posjete.

“La Catedral” je bio opremljen fudbalskim terenom, izletištem sa roštiljima, a u blizini se nalazila vila u kojoj je živjela njegova porodica. Kolumbijskim vlastima nije bio dozvoljen prilaz na pet kilometara od zatvora.

Related posts