Dvodnevna kulturno-vjerska manifestacija okupila Bošnjake širom Austrije i BiH,a ponajviše Krajišnike

18. marta – Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji – džemat Bošnjak Graz, povodom obilježavanja 7. Godišnjice svog postojanja organizirao je dvodnevnu kulturno-vjersku manifestaciju koja je okupila Bošnjake širom Austrije i BiH, a ponajviše Krajišnike. Inače, cilj ove manifestacije je učvrstiti vezu između dijaspore i BiH, njegovati tradiciju i vjerske običaje.

Manifestaciju podržava grad Graz i nekoliko tamošnjih političkih partija. Općina Graz finansira projekt za pomoć mladima u obrazovanju koji se realizira kroz džemat Bošnjak, a njime su obuhvaćeni učenici i studenti svih nacionalnosti.

Cjelokupan program i upoznavanje sa infrastrukturnim sadržajima sa kojima džemat raspolaže vodio je predsjednik džemata Edvad Felić koji je goste upoznao sa aktivnostima i vrijednostima ovakvog druženja. Upriličen je i prigodan program uz učenje Kur`ana od strane eminentnih hafiza, među njima i Emraha Litrića iz Bihaća.

Manifestaciji su prisusvovali premijer USK Husein Rošić i ministar MUP-a USK-a Anel Ramić, načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković, delegacije grada Bihaća i Cazina, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bihać, Nusret ef. Avdibegović izaslanik Reisul-uleme, te nekoliko zvanica iz društveno-političkog života grada Graza uz izaslanika gradonačelnika Graza Helmutha Scheucha.

Sa ove manifestacije poslana je poruka mira i suživota koji je utemeljen davno prije, jer Bosnjaci imaju posebno mjesto u ovoj zemlji i tako će i ostati, rečeno je u razgovoru predstavnika Graza i gostiju iz BiH.

rtvusk

Related posts