Duševni poremećaji, neimaština, beznađe: Zašto sve više mladih diže ruku na sebe?

Posljednjih godina u BiH sve veći broj mladih oduzme sebi život, a kako stručnjaci navode, razlozi su mnogobrojni.

Posljednji je primjer 20-godišnjeg Vedada B. iz Travnika, koji je skočio u smrt iz stana stambene zgrade u Travniku. Vedad B., kako saznajemo, nije ostavio oproštajno pismo, ali je jedna od posljednjih poruka koje je ostavio na svom profilu na Facebooku najavljivala tragičan ishod.

– Izvini, izvini, ali neke kad vole, tad idu bez zadnje poruke – napisao je Vedad neposredno prije nego što je digao ruku na sebe.

Psihička nezrelost

Nakon što se pročula vijest o neočekivanoj smrti mladića, mnogi Vedadovi prijatelji su na ovoj društvenoj mreži ostavili oproštajne poruke, kojima su iskazali žaljenje, ali i nevjericu i razočarenje jer nisu na vrijeme pomogli svom prijatelju.

Neuropsihijatar dr. Salih Terzić u razgovoru za Faktor kaže da se samoubistva najčešće dešavaju zbog nekog duševnog poremeća, koji je kod te osobe uglavnom bio vidljiv. Međutim, naglašava, nije pravilo da u svakom slučaju duševno oboljenje ranije bude prepoznato.

-U biti se stanje pogoršava sa socijalnom situacijom u društvu, nemaštinom, beznađem i svim ostalim negativnim stvarima koje se dešavaju u društvu, počevši od politike do ekonomije. To svakako doprinosi tome da ljudi dižu ruku na sebe – kazao je Terzić.

Terzić: Samoubistva se najčešće dešavaju zbog duševnog poremećaja

Ponekad razlozi za samoubistvo neke osobe nikome iz njegove okoline nisu jasni. Takav je slučaj bio i sa 16- godišnjim Šefkom H., koji se ubio u februaru prošle godine, bacivši se sa vrha nekadašnje “Plave bolnice” u Bugojnu. Šefko je bio učenik prvog razreda Tehničke građevinske škole u Bugojnu, a niko ne zna zašto je digao ruku na sebe. Njegovi prijatelji su ispričali kako je ranije tog dana sa djevojkom bio u jednom lokalu, nakon čega se sam zaputio u drugi bugojanski lokal u kojem je proveo nekoliko sati. Na kraju je otišao prema “Plavoj bolnici” na Obješenici i bacio se sa zgrade.

Terzić kaže da mlade osobe koje se odluče na ovakav čin u biti nisu potpuno psihički zrele ličnosti.

– Teško je govoriti o uzrocima ovakvih stanja koja se dešavaju. To mogu biti i ljubavni jadi. Te osobe i na taj način pokušavaju poslati poruku koja nije adekvatna niti prepoznata, ali se ponekad i to dešava. Ponavljam, u osnovi svega vjerovatno leži psiho-patološki problem – kaže Terzić.

Malo ko ostane ravnodušan na vijest o tragično okončanom životu, a ona još teže “pada” ukoliko se radi o mladoj osobi, na pragu života.

Slučaj Mahir Rakovac

Slučaj koji je definitivno najviše uzburkao cjelokupnu bh. javnost je samoubistvo 15-godišnjeg Mahira Rakovca iz Sarajeva, koji se ubio skočivši kroz prozor haustora zgrade u naselju Dobrinja, gdje je živio sa majkom i očuhom. Upravo je njegov očuh, poznati profesor Dubravko Lovrenović u javnost izašao sa šokantnim tvrdnjama da je dječak bio podvrgnut vršnjačkom nasilju, te da je čak i seksualno zlostavljan, ali istragom koju je sprovelo sarajevsko Tužilaštvo, nisu nađeni dokazi za te tvrdnje. Javnost je, međutim, danima po društvenim mrežama komentirala ovaj slučaj, organizirani su i protesti skupovi, jedni su krivili Mahirove roditelje, drugi školu koju je pohađao… da bi i nakon završene istrage javnost ostala i dalje podijeljena oko ovog slučaja.

U maju prošle godine u selu Grabovo Vrilo kod Ljubuškog, objesio se 22-godišnji V. B. Njega je obješenog u štali blizu porodične kuće pronašao otac. Motivi koji su nagnali mladića na ovaj čin nisu bili poznati. Mjesec ranije, na isti način život je okončao četiri godine mlađi Alvin J., koji se objesio u Cazinu, a zašto se ubio mladić za kojeg su mještani imali samo riječi hvale, također nije bilo poznato.

faktor.ba

Related posts