Duguju hiljade maraka: Oduzimanje vozila nije garant da će vozači platiti kazne

Samo dvojica nesavjesnih vozača u Republici Srpskoj na ime neplaćenih saobraćajnih kazni duguju više od 50 hiljada maraka.

Iako na prvi pogled banalan, naplata kazni za počinjene saobraćajne prekršaje još uvijek za nadležne organe predstavlja nerješiv problem. Situacija je gotovo takva da je plaćanje kazni postalo čin dobre volje, pa ko neće da plati i ne mora.

Postoji velik broj primjera koji potvrđuju ovu tvrdnju. Ilustracije radi, samo dva prekršioca u RS-u na ime neplaćenih saobraćajnih kazni duguju više od 50.000 KM, a broj njihovih prekršaja mjeri se stotinama. Rekorder je Dobojlija, kojem je do sada izrečeno saobraćajnih kazni u vrijednosti od 27.243 marke, a nije platio nijednu. Njemu, po visini neplaćenih kazni, „za vrat puše“ jedna osoba sa Sokoca, koja je do sada uspjela sakupiti 25.136 KM.

Oduzimanje vozila

Nedavno je policija u Sarajevu zaustavila osobu inicijala A. A. i isključila ga iz saobraćaja zbog vožnje bez vozačke dozvole. Uvidom u registar ustanovili su da je ova osoba do sada u kolekciju prikupila 27 ovakvih prekršaja, odnosno toliko puta je kažnjena samo zbog neposjedovanja vozačke dozvole. Istovremeno je nakupio dug na ime neplaćenih kazni za ovu vrstu prekršaja u iznosu od 3.660 maraka, zbog čega mu je policija oduzela vozilo.

Ovo nije prvi ovakav slučaj da sarajevska policija oduzima vozila, prvo privremeno, a nakon odluke Suda i trajno. Međutim, pitanje je koliko efekta imaju čak i ovakvi postupci. Prije nekoliko godina sarajevska policija je zaustavila jednog od „trkača“. Ispitavši mu „historiju“ prekršaja, ustanovili su da ima više od 100 neplaćenih kazni, te da su mu već dva puta prije toga oduzimali vozila.

– Policija više ne naplaćuje takozvane mandatne kazne, nego prekršaje prosljeđuje nadležnim sudovima koji trebaju osigurati naplatu kazni. Očigledno je da se mora uspostaviti sistem efikasnije naplate. U Sarajevu su, koliko znam, pokušali i sa oduzimanjem vozila, ali ne znam koliko je i to bilo efikasno. Do sada su se mali pomaci ostvarili jedino uvođenjem pravila da se ne mogu dobiti različiti dokumenti, poput lične karte ili pasoša, ako imate neplaćenih saobraćajnih kazni – kazao nam je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.

Zatvorski troškovi

Spomenuo je i raniju praksu da se počiniocima prekršaja ostavi mogućnost da novčani iznos zamijene zatvorskom kaznom.

– Međuim, i to se pokazalo nepraktičnim, jer su ti prekršitelji predstavljali samo trošak za državu, a njihov boravak u zatvoru koštao je više nego što su iznosile visine kazni. Osim toga, u zatvorima nema dovoljno mjesta ni za opasnije kriminalce – dodao je Šiljdedić.

Trenutno je u parlamentarnoj proceduri Prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti saobraćaja, koji predviđa veće kazne za počinioce prekršaja. Pitanje je koliko će čak i veće kazne utjecati na smanjenje broja prekršaja bez uspostave efikasnog sistema naplate.

Zaim Backović, zastupnik: Informacije čuvam za predizbornu kampanju

U toku rasprave o izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma državnog parlamenta zastupnik Zaim Backović (BPS) je iznio podatak da postoje vozači, uposleni u državnim institucijama, koji imaju više od jedne vozačke dozvole. Prema njegovim riječima, kada im saobraćajna policija oduzme vozačku dozvolu i zabrani upravljanje vozilom, oni naprosto izvade drugu. Pitali smo ga o kojim vozačima se radi.

– Ne želim sada otkrivati te informacije, jer ih čuvam za predizbornu kampanju. Tada ću po imenu i prezimenu reći o kome se radi, a ima i osoba koje imaju čak po tri vozačke dozvole –kazao nam je Backović.

(A. Šarenkapa/Faktor.ba/Foto: Foto: M. Živojević)

Related posts