Dugo očekivana presuda: Kasarna u Han Pijesku državna je imovina, otvoren put BiH ka NATO-u

Nekretnine Ministarstva odbrane BiH u Han Pijesku bit će uknjižene kao imovina države BiH. Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je drugostepenu presudu prema kojoj manji bh. entitet mora te objekte prepustiti državi, piše novinska agencija Patria.

Presuda je već proslijeđena Pravobranilaštvu BiH i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne odnose RS kojom je naloženo da se pravo svojine nad kasarnom u Han Pijesku knjiži na državu BiH.

Kasarna u Han Pijesku jedan je od najvećih vojnih objekata u državi.

Da je ova presuda bila donesena u maju ove godine,na Samitu NATO-a održanom u Varšavi 8. i 9 jula bio bi aktiviran Akcioni plan za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine u NATO.

Sud BiH naložio je prošle godine knjiženje imovine bivše JNA u Han Pijesku na državu Bosnu i Hercegovinu. Sudija Suda BiH Anđelko Marijanović presudio je krajem 2015. godine da se 11.474 kvadratna metra zemljišta i vojni objekti u općini Han Pijesak u RS uknjiže u vlasništvo BiH.

U Vladi Republike Srpske nisu se složili sa takvom odlukom Suda. Prigovor su uložili Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine. Osam mjeseci kasnije, donesena je drugostepena presuda i vlasti u RS sada više nemaju nikakav način da spriječe knjiženje vojne imovine u Han Pijesku na državu.

Iako su bili svjesni da će drugostepena presuda biti u korist države BiH, iz manjeg bh. entiteta su planski uložili žalbu kako bi blokirali put naše države ka NATO Savezu, a sve pod utjecajem Rusije odnosno Beograda. Uspjelo im jeste sada.

No, za BiH više nema prepreka, tako da naredne godine na Samitu NATO-u može biti aktiviran MAP, što je korak ka članstvu u ovoj vojnoj alijansi.

U Federaciji je do sada na državu BiH bez problema preknjiženo više od 20 objekata. Za proces knjiženja na državu čekaju 63 perspektivne vojne lokacije koje se nalaze na teritoriji oba entiteta.

Related posts