Dragan Bursać: Bihać nije pao!

BH novinar i kulumnista Dragan Bursać zauzeo se za građane Bihaća koje je razumio da su ogorčeni zbog nebrige državne Vlasti, a ne zbog migranata koji su zahvaljujući Vladi zapali u tešku situaciju dočekavši nespremni zimu.

-Onaj tvoj đački dom, one tvoje godine magareće, sad su poprište tuge svjetske. Djeca, odrasli, svakojaki od Sirije do Avganistana natiskani su tu. I da, Bišćani im pomažu. Od početka, kako to svijet zove, od početka krize do današnjeg sata. Ali Bišćanima treba pomoć. Osim IOM-A (Međunarodne organizacije za migracije) i UNHCR-a, koji su hotel Sedru iznajmili u privatnoj režiji, nikoga od zvaničnih lelemudana. Eheej, ljudi iz bijelog svijeta u sopstvenoj režiji iznajmljuju objekte, a Sarajevo, Banjaluka i ostali tzv. centri ćute.

Nadjebavaju se u čijoj je ingerenciji ljudska nesreća. Jer, izbori su prošli, pare za djecu promrzlu su se obrnule, pa i nije zanimljivo voditi računa o nevoljnicima. I da, među nevoljnicima ima svakojake fele. Ima onih koji među sobom na nevoljnicima zarađuju, ima klanova, ima zavisti, pljačke…kao i među nama, malo manjim nevoljnicima, ali to nikada neće biti razlog da Bišćani dignu ruke na njih.

Jer, ako iko zna šta je obruč, rat, pakao, okruženje, ako iko zna šta je dijete u snijegu, ako iko zna kako je biti gladan dok ti zima kosti izjeda, to su Bišćani, heroji grada heroja. Pa je najžalosnije, do neba žalosno palamuđenje u kome se iz udobnosti sarajevske i inih čaršija, poziv na pomoć iz Bihaća tumači kao fašizam. Jest, eto Bišćani koji sa stanovnicima Bosanskog Petrovca, Kladuše, Cazina od svoje bijede odvajaju, e da bi pomogli bijedi svijeta, jest, baš su oni fašisti?!

Ne serite!

– piše Bursać, između ostalog, na liknku:
http://interview.ba/kolumne/item/11388-b-istinom-u-glavu-dragan-bursac-b-bihac-nije-pao?fbclid=IwAR0giq2oAh-JjYRCLvpPgvb2QceYlJ0ajJRDBk4K-YXfmJXjKTbKeRdLDNw

Related posts