Đonlagić: Koji je to referendum koji može da promijeni odluku Ustavnog suda?

Predsjedavajući Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić kazao je Feni da je odluka Ustavnog suda BiH stvar koja ne bi trebala i ne bi smjela da bude predmet bilo kakve rasprave, a kamoli da to dovede do toga da se o tome raspravlja u državnim strukturama BiH, pa se tim povodom i organizira referendum.

Đonlagić je to kazao upitan da prokomentira činjenicu da je Narodna skupština RS usvojila Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a.

– Koji je to referendum koji može da promijeni odluku Ustavnog suda, a ne bi želio da komentarišem nadležnosti po nivoima. Mislim da je to nešto što bi svugdje u civiliziranom svijetu moralo da se poštuje. Prema tome, mislim da to nije u redu i da bi se morala poštovati odluka i odluke Ustavnog suda koje su donesene, ne samo po tom pitanju, nego po svim drugim pitanjima u ovoj zemlji – kazao je Đonlagić.

Narodna skupština RS usvojila je danas Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, kao i odluku o imenovanju Komisije za njegovo sprovođenje.

Zastupnici o Narodnoj skupštini RS-a su usvojili prijedlog odluke u kojem stoji da će referendum o danu manjeg bh. entiteta biti održan 25. septembra i da se raspisuje na teritoriji cijele Republike Srpske.

(Faktor.ba)

Related posts