Domaće iz Pobriježja / Bijele bundeve hit na tržištu

Nijaz Ališić iz sela Pobriježje, već godinama uzgaja ukusne bijele masirače, „budimke“, koje prodaje na štandu neposredno uz put koji vodi u Sanski Most.

Ovaj penzioner ističe kako se kako se uzgojem ove kulture bavi već godinama na svojim zemljišnim parcelama u selu Ališicići, te dodaje kako na ovaj način uspjeva solidno da popuni kućni budžet obzirom na niska penzionerska primanja. „Ljudi se zaustavljaju i kupuju.

Sem toga, već imam stalne mušterije koje pazare kod mene jer znaju kako ukusnijih masirača nadaleko neće naći.“, kaže ovaj penzioner. Dodaje kako je ove godine uspio da uzgoji i nekoliko dživovskih primjeraka, od koji su neki teški i po šesnaest kilograma. Ališić kaže kako uzgoj ove poljoprivredne kulture nije težak, te da je pored odabira i sadnje sjemena važno redovno zalijevati biljke tokom sušnih ljetnih dana.

Prema njegovim riječima, on svoje plodove uzgaja na potpuno prirodan način, bez upotrebe bilo kakvih pesticida ili hemijskih preparata. Iako postoji više od osam stotina različitih vrsta bundeva, Ališić tvrdi kako su „budimke“ najukusnije ističući da postoji mnoštvo načina kako se mogu pripremiti. „Najjednostavniji je staviti je u peć, a dobro pečena bundeva je tako ukusna da se malo šta može porediti s njom.“, objašnjava penzioner. Podsjeća i na naučne dokaze o tome da su ovi plodovi izuzetno bogati vitaminima i mineralima, te veoma efikasni u liječenju više vrsta bolesti, a posebno prostate kod muškaraca.

Related posts