Dok se konstituišu vlasti u općinama, neizvjesna sudbina vladajuće koalicije u USK

Ovogodišnji lokalni izbori u Bosanskoj krajini bili su jedni od najzanimljivijih do sada, kako zbog povratka Fikreta Abdića na političku scenu u našoj zemlji, tako i zbog značajnog broja iznenađenja u utrci za načelničke/gradonačelničke pozicije, odnosno nikad manje izabranih načelnika iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Nakon apsolviranja rezultata izbora za načelničke/gradonačelničke pozicije u Unsko-sanskom kantonu, politički subjekti i pojedinci pristupili su procesu formiranja većina u općinskim/gradskim vijećima.

U političkom sjedištu kantona, Gradu Bihaću, gdje je gradonačelničku poziciju osvojio kandidat Građanskog saveza (GS) Šuhret Fazlić, nova je većina, kako Klix.ba doznaje, već gotova stvar.

Bihać: Novu većinu činit će GS, SDP, A-SDA i DF

Novu zakonodavnu vlast u Bihaću, a ujedno i konturu podrške Fazliću, činit će: GS, SDP, A-SDA i DF.

Preciznije, GS, SDP i A-SDA sa po 5 vijećnika, te DF sa 2 vijećnika. U opoziciji ostaju SDA sa 11 i SBB sa 2 vijećnika. Oficijelna potvrda nove većine mogla bi uslijediti u narednih nekoliko dana kada se očekuje potpisivanje sporazuma o saradnji te plan djelovanja za naredni period.

Novi predsjedavajući Gradskog vijeća, prema dostupnim podacima, bit će Davor Župa iz Demokratske fronte, koji je sa svega 231 glasom ušao u vijeće, a ujedno je i jedini Hrvat u novom sazivu Gradskog vijeća.

Zanimljivo je da u Gradsko vijeće Bihaća nije ušao nijedan predstavnik zajedničke liste “Za Bihać”, koju su nosili HDZ i HDZ 1990, kao niti dosadašnji predsjedavajući Gradskog vijeća Roman Jurić, kojem je kao nezavisnom kandidatu falilo 0,46 posto glasova do prelaska izbornog praga. Da su Jurić i koalicija HDZ i HDZ 1990 zajednički nastupili imali bi najvjerovatnije dva vijećnika, dok su politički razjedinjeni ostali bez ijednog.

U Cazinu A-SDA ima čistu većinu, Laburisti i dalje bez partnera u Velikoj Kladuši

U ostalim općinama Unsko-sanskog kantona, najjasnija je slika u Cazinu, gdje je godinama vladajuća A-SDA dodatno ojačala svoju poziciju, pa pored standardne načelničke pozicije, od ovih izbora imaju čistu većinu i u Općinskom vijeću (15 vijećnika A-SDA i 1 vijećnik nacionalnih manjina), te im neće biti potrebna koalicija sa drugim strankama.

Laburistička stranka u Velikoj Kladuši, prema posljednjim podacima, još uvijek nije uspjela pridobiti nijednu stranku ili vijećnika na svoju stranu. Iako se očekivalo da će lako pronaći dva vijećnička glasa, koliko im je potrebno za većinu, pa makar i političkim prebjegom, od toga nema još ništa. Sve opozicione stranke u Velikoj Kladuši pokazuju se kao tvrd orah, pa će novi načelnik Fikret Abdić još čekati na podršku za realizaciju zacrtanih planova.

U Bužimu su stvari manje-više jasne. Novog načelnika (nezavisni kandidat) Zikriju Durakovića će podržati sve stranke (A-SDA, SDP, SBiH, SBB) i pet nezavisnih vijećnika koji su ušli u sastav Općinskog vijeća, osim SDA, koja je već jasno stavila do znanja da će u naredne četiri godine djelovati isključivo kao opozicija.

Neizvjesno u Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu

U Bosanskoj Krupi, podršku novom/starom načelniku Arminu Halitoviću (SDP) trebali bi dati SDP, A-SDA i DF. Većinu mogu sastaviti SDA i A-SDA, što je, ipak, nešto teža solucija, mada nije u potpunosti isključena.

U Ključu bi SDP-ovom načelniku Nedžadu Zukanoviću podršku trebali dati SDP, A-SDA i DF, dok bi u Bosanskom Petrovcu, u šarolikom Općinskom vijeću kojeg čini čak 12 stranaka, većinu trebao okupiti načelnik Zlatko Hujić (nezavisni kandidat). Hujić je nedavno u razgovoru za Klix.ba izjavio da to ne bi trebalo predstavljati veliki problem.

U Sanskom Mostu, jedinoj općini u USK gdje je u utrci za načelničke pozicije pobijedio kandidat koalicije SDA/SBB, također još nema potvrda da je formirana većina u novom sazivu vijeća, unatoč činjenici da su za tu većinu potrebni samo glasovi SDA i SBB-a. Pojedini portali čak tvrde da su sve opozicione stranke, uključujući i SBB, formirale većinu bez SDA, no radi se o neprovjerenim informacijama.

Neizvjesna sudbina koalicije u Skupštini USK i kantonalne Vlade

Ono što je jako jednako bitno u cijeloj priči oko formiranja vlasti unutar krajiških općina jeste činjenica da se opasno trese i trenutno vladajuća koalicija na kantonalnom nivou, koju čine SDA, SBB, SDP, DF i Laburistička stranka. Razlog za to je činjenica da je koalicija SDA/SBB definitivno podbacila na lokalnim izborima u Krajini, dok je s druge strane najveći konkurent A-SDA, koja je nedavno izbačena iz kantonalne Vlade, napredovala u skoro svim općinama USK.

SDP podršku svojim načelnicima u Bosanskoj Krupi i Ključu najlakše može ostvariti uz pomoć A-SDA, dok će u ovoj stranci za tu vrstu usluge najvjerovatnije zahtijevati izlazak SDP-a iz koalicije na kantonalnom nivou, što implicira i prekompoziciju vlasti. U Bužimu i Sanskom Mostu A-SDA i SDP već sarađuju.

Nadasve, u vladajućoj koaliciji u Unsko-sanskom kantonu je i Demokratska fronta, iako su iz Predsjedništva ove stranke prije dvije sedmice izričito zabranili koaliranje sa SDA i SBB-om na svim nivoima vlasti, te poručili svima onima koji se i pored tog upozorenja odluče na takav čin, da “odmah mogu napustiti redove Demokratske fronte”.

klix.ba

Related posts