DODJELA BORAČKIH KREDITA U 2017: Manje aplikanata u odnosu na prethodnu godinu

Kantonalni fond za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija zaprimio je 947 aplikacija, od čega je 40 aplikacija onih koji već imaju aktivan kredit i nemaju mogućnosti da u 2017.

Kantonalni fond za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija polako privodi kraju proceduru neophodnu za dodjelu kredita do 10.000 maraka. Ove godine za ovu kreditnu liniju predano je 947 aplikacija, što je manje u odnosu na prethodnu. Bodovanje aplikanata i terenski rad odrađen je u većini općina, i očekuje se da bi početkom aprila trebala biti utvrđena rang lista prioriteta, nakon čega bi se krenulo i u realizaciju kredita.

U redovnoj proceduri po javnom pozivu za kredite do 10.000 maraka Kantonalni fond za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija zaprimio je 947 aplikacija, od čega je 40 aplikacija onih koji već imaju aktivan kredit i nemaju mogućnosti da u 2017. godini ostvare ovo pravo. Dva terenska tima već su obišla aplikante i izvršila bodovanje u općinama Velika Kladuša, Cazin, Bužim, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Ključ, te je ostalo da se terenski rad završi u Sanskom Mostu i Bihaću u kojem je inače najveći broj prijavljenih.

Almir Tutić, v.d. direktor Fonda za stambeno zbrinjavanje boraca kaže da je bilo i 70 aplikacija van roka, ali da će o tome konačnu odluku donijeti Upravni odbor Fonda. Uz to, u ovoj godini zaprimljen je manji broj zahtjeva za kredit u odnosu na prošlu godinu.

Poznato je da su ovi krediti do sada bili realizovani preko Vakufske banke koja ima samo poslovnicu u Bihaću. Tutić naglašava da će se u narednih mjesec dana objaviti javni poziv za odabir banke, te da čak i ako to ponovo bude ova banka, da će nastojati svojim korisnicima omogućiti što kvalitetniji i pristupačniji način realiziranja kredita. – piše rtvusk.

Related posts