Dodik: Spreman sam dati izjavu Tužilaštvu BiH, ali samo na području RS-a

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik obratio se javnosti nakon što je Tužilaštvo BiH najavilo da će ga pozvati na saslušanje zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na raspisivanje referenduma o Danu RS-a.

Dodik je na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo rezultatima referenduma koji je održan u manjem bh. entitetu.

“Zahvaljujem se svima koji su izašli na referendum, ali i onima koji nisu. Referendum je pokazao opredjeljenje ljudi u RS-u”, kazao je Dodik.

On je istakao da je brzinom svjetlosti nakon referenduma po nalogu ili uz pritisak Bakira Izetbegovića došlo do reakcije Tužilaštva BiH i upućen mu je poziv na saslušanje.

“Ja još nisam dobio poziv. Možda je došao na kućnu adresu. Ponovit ću ono što sam ranije rekao, Sud i Tužilaštvo BiH su napravljeni mimo Ustava BiH”, kazao je Dodik.

Iznio je niz kritika na račun državnih pravosudnih organa ističući kako priznaje samo Ustavni sud BiH koji treba riješiti problem organizacije u smislu stranih sudija.

“Imajući u vidu spekulacije koje su proizveli ovi iz opozicije, na svaki poziv ću se odazvati. Ne u Sarajevu, nego u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u RS-u spreman sam dati izjavu Tužilaštvu BiH”, rekao je Dodik.

Dodik je jasno rekao da ne planira doći u Sarajevo i dati izjavu u prostorijama Tužilaštva BiH, ali će svakako saradnicima Tužilaštva BiH dati izjavu bilo gdje na području RS-a. Dodao je i da je zanimljivo da je samo on od zvaničnika iz RS-a dobio poziv za saslušanje.

Podsjećamo, aktuelnom predsjedniku RS-a upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu.

U Tužilaštvu BiH formiran je predmet u kojem se već 20 dana provode određene aktivnosti u vezi s neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH. Kako su saopćili, predmet je označen kao prioritetan i postupajućem tužiocu bit će osigurani svi potrebni tužilački resursi za efikasan rad na predmetu.

Uprkos privremenoj zabrani održavanja referenduma, vlasti u manjem bh. entitetu u nedjelju su organizovale referendum o Danu RS-a, što je izazvalo oštre reakcije domaćih političara i dijela međunarodne zajednice.

Američki State Department saopćio je kako referendum nije legalan te podržao državne institucije dok nastoje da zatraže odgovornost lidera Republike Srpske za podrivanje vladavine prava i opstrukciju implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz Evropske komisije rečeno je kako referendum nema zakonsku osnovu, dok je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH (OHR) Valentin Inzko izjavio kako je referendum bezvrijedan i da su vlasti u RS-u izabrale pogrešan put kojim će voditi entitet.

klix.ba

Related posts