Dodik nakon konstruktivnog sastanka: Sve se završava u kafani

Nakon današnjeg sastanka na kojem je nakon više mjeseci postignut dogovor oko usaglašavanja mehanizma koordinacije, ali i aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik osvrnuo se na mjesto održavanja današnjeg sastanka – restoran “Barka” u jednom motelu u Istočnom Sarajevu.

Na pitanje novinara zašto je današnji sastanak o evropskoj sudbini BiH održan u restoranu, a ne u nekoj od državnih institucija, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je kako je sve “tako kako jeste”.

– Nemojte tražiti razloge da budemo nezadovoljni nečim, sve može biti bolje, ali ovako je kako jeste – na šta je Dodik dodao: – Zato što se sve završava u kafani – što je naišlo na smijeh prisutnih.

Predsjednik RS-a još jednom je podsjetio kako je konačno uspostavljen konsenzus, odnosno da su ispunjeni zahtjevi koje su vlasti republičkog entiteta ranije imale.

– Sada se odlučuje konsenzusom koji uključuje predstavnike vlada RS-a i FBiH te Vijeća ministara BiH. To je obavezno da bude, to je ključno pitanje koje smo potencirali i ono je ugrađeno u mehanizam koordinacije sada. Važno nam je bilo da obezbijedimo da nema glasanja bez nas i uspjeli smo to. Ja sam se odazvao ručku koji nam je na ovom divnom mjestu, u ovoj divnoj kafani organizovao evropski ambasador. Naravno da nismo došli ovdje da pričamo o Olimpijadi u Riju već o ovim pitanjima – rekao je Dodik, prenosi Anadolu Agency.

Related posts