Djevojka iz Krajine šokirala roditelje priznanjem kako ne sanja o odlasku iz BiH

Roditelji, prijatelji, rodbina i poznanici izvjesne E.Č. iz Velike Kladuše ostali su u šoku nakon što im je rekla kako je odlučila da ostane u svom rodnom gradu i nakon završene srednje škole.

U početku su svi mislili da se radi o šali, no kako su mjeseci prolazili postalo je jasno da je djevojka bila ozbiljna kada je rekla kako ne sanja o odlasku iz BiH. Priznala nam je kako je zbog te odluke sve više izbjegavaju u društvu, ali i u vlastitoj kući.

„Mi smo mislili da će ona otići kod svoje rodice u Linz ili barem da će studirati u Sarajevu pa iz Sarajeva otići dalje ili se udati za kakvog Sandžakliju. Kada nam je javila da želi ostati u Kladuši i raditi sa mladim ljudima ovdje mi smo ostali bez teksta. Teže nam je to palo nego pobjeda Fikreta Abdića na oktobarskim izborima“, kroz suze nam priča njena mama.

„Od prvog razreda srednje škole je bila drugačija. Uvijek se ponašala neobično i nikako se nije uklapala u razred. Tako da me ova njena odluka uopšte ne čudi i mogu vam reći da mi je drago što ne ide u Austriju jer bi je morala trpiti i tamo“, pojasnila nam je njena prijateljica iz razreda, Asmira.

Najveći krivac za njenu odluku je Omladinsko udruženje „Ostanak“ koje djeluje na prostoru cijele Krajine zaključili smo iz razgovora sa E.Č, piše Karakter.

„Ja već pet godina volontiram u Ostanku i ne bi bilo u redu da napustim Kladušu. Potrebna sam budućim generacijama i vjerujem da samo angažmanom u lokalnoj zajednici mogu doprinijeti našem društvu. Nadam se da će u budućnosti još više mladih ostajati u Kladuši te da će ona izrasti u moderan evropski grad“, ispričala nam je u jednom dahu, kao da je napamet naučila, naša sugovornica, E.Č.

Related posts