Djevojčica prenosila uživo svoje samoubistvo

Javnost je zgrožena slučajem djevojčice iz američke države Georgije koja je odlučila snimiti vlastito samoubistvo i prenositi ga na jednom video servisu. Osim te stravične činjenice još je gora ta da policija jednostavno ne može utjecati na daljnje širenje te snimke na internetu jer nema zakonske osnove tražiti njegovo uklanjanje.

Katelyn Nicole Davis (12) snimila je video u Cedartownu i prenosila ga uživo preko servisa Live.me odakle je video završio na YouTubeu i Facebooku. YouTube ga je odmah uklonio jer krši njihova pravila o nasilnom ili eksplicitnom sadržaju, no Facebook to nije učinio, piše Mashable.

Načelnik policije Kenny Dodd rekao je za Fox 5 da su primili poruke, emailove i telefonske pozive iz cijelog svijeta te da su ljudi ogorčeni zbog videa. Međutim, kaže da ne mogu napraviti puno:

– Kontaktirao nas je policajac iz Kalifornije, još te večeri kad se sve dogodilo. I mi smo silno htjeli ukloniti, baš kao i svi ostali, zbog porodice i druge djece. Kontaktirali smo servise i stranice koje su pisale o tome. Neki su nas pitali trebaju li ukloniti video i po zakonu ne moraju. Međutim, mislim da je to pristojno i pošteno’, rekao je.

Related posts