Diriguje li Dodik ministrima iz HDZ-a?

Redovna sjednica Vijeća ministara nije održana jer nisu došli ministri iz HDZ-a: Mektić tvrdi da se radi o klasičnoj blokadi, dok Bevanda to smatra paušalnim ocjenama

Sjednica Vijeća ministara BiH jučer nije održana zbog nedostatka kvoruma. Na sjednicu nisu došli HDZ-ovi ministri. Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da se ova sjednica odgađa već treći put na zahtjev, prije svega, ministara iz reda hrvatskog naroda.

Dodikova najava

– Predsjedavajući, a i ja, dobili smo pisanu obavijest od ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH da neće prisustvovati sjednici, između ostalog, i zbog nezakazivanja u odgovarajućim rokovima, nekih proceduralnih pitanja, nedostavljanja odgovarajućih materijala… Ne mogu reći da li je to opstrukcija, vjerovatno ćemo znati za narednih sedam dana, rekao je Šarović.

On je istaknuo da je zakonska obaveza ministara da dolaze na sjednice i rade sve dok ne bude izabran novi saziv.

– Za to smo plaćeni, to je naša obaveza, to od nas očekuju građani. Mi smo u mandatu, ne tehničkom, jer to zakon ne poznaje, nego u mandatu bez ograničenja do onog momenta dok se ne uspostavi novi saziv, naglasio je Šarović.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić vjeruje da se radi o pokušaju klasičnog blokiranja rada Vijeća ministara BiH. Podsjetio je da je posljednja redovna sjednica održana 4. aprila, napominjući da je poslije toga bilo više pokušaja i više poziva da se zakaže sjednica.

– Ali zbog toga što to nisu željeli predstavnici hrvatskog naroda iz HDZ-a BiH, nije bilo moguće održati ovu sjednicu. Ključna indicija koja me dovodi do zaključka da se radi o pokušaju klasične blokade ove institucije je najava Milorada Dodika, koji je prije mjesec i po rekao da će ministri iz reda hrvatskog naroda prestati da dolaze na sjednice Savjeta ministara i na taj način bojkotovati rad i ove institucije, što se evo sada u praksi i događa, rekao je Mektić.

Mektić je pozvao političke subjekte da se dogovore i izaberu novi saziv Vijeća ministara BiH. Dodao je da je na dnevnom redu bio i prijedlog za uspostavljanje zajedničke kontakt-tačke za saradnju BiH sa EUROPOL-om, ali da je i to na čekanju jer je sjednica otkazana.

– Treba sve to da propadne zato što neko nekog ucjenjuje da bi sjeo u neku fotelju, rekao je Mektić.

Vjekoslav Bevanda kazao je da “kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH očekuje da se sjednice sazivaju sukladno zakonu i Poslovniku o radu te da se na taj način formira i priprema dnevni red”.

Obrazloženje

– Možda postoje takvi, ali ja nisam ministar koji se može spremiti za sjednicu ako mu se dostavi materijal za 72 točke u roku kraćem od 24 sata i to bez kompletnih mišljenja nadležnih institucija. Poštujući zakon i Poslovnik, obavijestio sam predsjedatelja Vijeća ministara BiH o svom nedolasku na sjednicu uz precizno obrazloženje i nisam zainteresiran ni za čije paušalne ocjene o blokadama i opstrukcijama. Očekujem da Vijeće ministara, iako u tehničkom mandatu, ostane na strani zakonitosti, poštivanja procedura i dobrih međuljudskih odnosa, naveo je Bevanda u odgovoru na naš upit.

Iz Vijeća ministara je najavljeno da će nova sjednica biti zakazana naredne sedmice.

Izvor:  oslobodjenje

Related posts