Denis Zvizdić kod pape Franje: Vaš govor i blagoslov upućen narodima u BiH je putokaz suživota i tolerancije

Papa Franjo primio je danas u audijenciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH dr. Denisa Zvizdića, saopćeno je iz Vijeća ministara. Tokom razgovora potvrđeni su izuzetno dobri bilateralni odnosi Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić je prenio pozdrave svih naroda i građana, pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini, koji molitve, blagoslove i poruke pape Franje Bosni i Hercegovini doživljavaju kao znak podrške, ohrabrenja i nade da istraju u očuvanju mira i suživota. Izrazio je zahvalnost zbog posjete pape Franje Bosni i Hercegovini 6. juna 2015. godine i zbog podrške svim narodima BiH koju je tom prilikom uputio.

– Vaš govor i blagoslov upućen narodima u BiH ostao je urezan u sjećanje svim dobronamjernim ljudima i građanima kao putokaz suživota, saradnje razvoja i tolerancije – rekao je tokom susreta predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao papu Franju sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, s posebnim osvrtom na put države ka euroatlantskim integracijama. Zahvalio se na govoru koji je papa održao u Evropskom parlamentu u Strazburu, kada je predložio evropskim parlamentarcima interaktivni dijalog za proširenje članstva u Evropskoj uniji, zemljama sa područja zapadnog Balkana. Istaknuo je da BiH ima čvrsto opredjeljenje da postane dio evropske porodice I da o tom pitanju u BiH postoji potpuni kosenzus naroda i građana koji u njoj žive.

Papa Franjo je rekao da Bosna i Hercegovina treba ići putem dijaloga i stvaranjem kompromisa, na dobrobit svih naroda koji žive u BiH. Naglasio je da Sveta Stolica podržava težnje koje BiH ima ka integraciji u Evropsku uniju. Razgovarali su i o statusu pripadnika svih konfesija u Bosni i Hercegovini. Papa Franjo je rekao da Vatikan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Zvizdić i papa Franjo su razgovarali i o zastoju u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na Temeljni ugovor iz 2006. godine. Upoznao ga je i sa činjenicom da je zakon o vjerskim praznicima, koji je jedna od stavki iz Temeljnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu saglasnost. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će uložiti napore da se prevlada zastoj u provedbi ovog ugovora.

Predsjedavajući Zvizdić je papi Franji poklonio Povelju Kulina bana, jedan od najstarijih poznatih pisanih dokumenata u historiji Bosne i dokaz bosanske državnosti. Povelja je nastala prije 828 godina ili 29. augusta 1189. godine, kao pravni zapis kojim se reguliraju trgovački odnosi između srednjovjekovnog bosanskog kraljevstva i Dubrovačke Republike.

– Koliki je značaj Povelje Kulina bana kao najstarijeg sačuvanog diplomatskog dokumenta bosanske srednjovjekovne države, govori činjenica da se ona smatra “rodnim listom” bosanske državnosti – rekao je, između ostalog, predsjedavajući Zvizdić.

Uz Povelju Kulina bana poklonio je i knjigu “Svjetlost Evrope u Bosni i Hercegovini”. Ova velika monografija napisana je paralelno na četiri jezika i podijeljena je na oblasti kulture, religije, etnografije, saobraćaja, militarija itd. Knjiga sadrži 1.800 unikatnih razglednica iz austrougarskog perioda Bosne i Hercegovine, odnosno s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Monografija Svjetlost Evrope u Bosni i Hercegovini na seriozan način predstavlja njeno kulturno-historijsko naslijeđe i na jednom mjestu objedinjava sedimente materijalne kulture brojnih civilizacija koje su boravile na tlu Bosne i Hercegovine.

Papa Franjo je predsjedavajućem Zvizdiću poklonio medaljon Anđela mira kojeg je uradio rimski umjetnik Guido Veroi i koji predstavlja savremene izazove: spaja sjever i jug i harmonizira ih, dok se sa druge strane bori sa svim razarajućim silama kao sto je eksploatacija, novi oblici kolonijalizma, nepovjerenje, predrasude, beskompromisnost i ravnodušnost.

Zvizdić je čestitao papi Franji predstojeći praznik Božić i pozvao ga da u sljedećoj godini posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Nakon susreta s papom Franjom, Zvizdić se susreo i razgovarao s državnim sekretarom Svete Stolice monsinjorom Pietrom Parolinom.

Related posts