Demografsko čudo: Bužim je grad blizanaca i općina s najmlađim stanovništvom u BiH

Nedavno objavljeni rezultati popisa pokazali su da najmlađe stanovništvo u Bosni i Hercegovini ima Bužim. U prosjeku, stanovnici ove općine na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine imaju 32 godine. Međutim, još po nečemu Bužim se može svrstati u svojevrsno demografsko čudo – od 20.000 stanovnika, više je od 200 blizanaca.

Praktično, nema naselja u kome nećete sresti blizance, a bužimskim matičarima je to postala sasvim normalna pojava. Zbog toga ova općina nosi i titulu „grada blizanaca“.

Pravo bogatstvo

– U bužimskoj osnovnoj školi imate jedan cijeli razred blizanaca – kaže nam mještanin Agan Skenderović.

Direktorica OŠ Bužim Jasmira Mehić kaže da ih ima i mnogo više i da je za njih to pravo bogatstvo.

– Skoro da nema razreda bez blizanaca, a negdje ih ima i po dva-tri para. Divno je imati blizance u školi – priča nam Mehić, koja objašnjava da i u njenoj porodici ima blizanaca.

57938f1d-dd84-4715-b2f2-59460a0a0a64-lamija-i-ajna-eminic-iz-gornjih-brigova
Među bužimskim blizancima i Lamija i Ajna Eminić iz Gornjih Brigova

Direktorica Mehić kaže nam da je ideju da Bužim bude grad blizanaca dao bužimski novinar i publicista Nedžib Vučelj. I on ima „ratne“ blizance Edina i Edinu, a supruga Emina Vučelj je pedagog u školi i ima iskustvo u radu s blizancima i kod kuće i u školi.

Božije davanje

U razloge neuobičajenog broja blizanaca niko u ovoj općini ne ulazi te ovaj fenomen objašnjavaju sa samo dvije riječi – Božije davanje.

57938f1f-cfec-4a02-8613-59460a0a0a64-lara-i-sara-aldzic
Lara i Sara Aldžić: Odrastaju kao najbolje prijateljice

– To je stvar prirode, zdravi smo, ovdje je čist zrak, ne znam kako drugačije objasniti – kaže automehaničar iz Varoške Rijeke Damir Aldžić.

On i supruga Šefika imaju blizanke Laru i Saru koje odrastaju kao dva najbolja prijatelja, a u školi se druže s parovima blizancima. Ovdje je zabilježeno nerijetko da bračni parovi godinama nisu imali djece, a onda su dobili „duplu sreću“.

avaz

Related posts