Deblokada gradnje Bloka 7 u Tuzli

Vijeće ministara BiH u utorak bi trebalo raspravljati o prijedlogu pisma podrške projektu gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla (TE), najveće poslijeratne investicije u državi, vrijedne 1,5 milijardi maraka.

Sjednica odgođena

O ovoj tački dnevnog reda ministri su na prijedlog Mirka Šarovića, ministra trgovine i ekonomskih odnosa BiH, trebali raspravljati prije četiri dana, ali je sjednica bez ikakvog pojašnjenja odgođena.

Prema informacijama „Avaza“, nastavak je zakazan za utorak i na ovoj sjednici konačno bi ministri trebali dati saglasnost da se počne s gradnjom.

Tačnije, pismom podrške, na koje se čeka već skoro tri mjeseca, bila bi data konačna saglasnost Vladi FBiH na potpisani sporazum o kreditnoj liniji za finansiranje Bloka 7.

Sporazum o kreditnom zaduženju Vlada FBiH i „Elektroprivreda BiH“ potpisale su s državnom kineskom Exim bankom, ali bez podrške Vijeća ministara kredit ne može biti operativan, jer država na sebe preuzima ulogu zaduživača.

 Kredit na 20 godina

Predstavnički dom Parlamenta FBiH još u martu je odobrio garanciju na zaduženje kod kineske banke na period od 20 godina uz pet godina grejs perioda i otplatu od 15 godina, ali se sada čeka pismo podrške državne vlade.

Za sada postoji puna saglasnost da bude podržan ovaj projekt, a ako bi došlo do njegovog kočenja, ova investicija mogla bi biti dovedena u pitanje, jer bi Kinezi mogli odustati od finansiranja.

BLOK 7 TE Tuzla treba zamijeniti postojeća tri bloka. Ovi blokovi moraju biti ugašeni do 2023. godine. No, rok za gradnju novih je 56 mjeseci. Već su uveliko raspisani i dodijeljeni tenderi za pripreme radove i za izbor konsultanta.

 

 

 

 

Izvor: Avaz.ba

Related posts