Danas posljednja dionica Marša mira: Dostojanstvena kolona jutros nastavila put prema Potočarima

Kolona sa više od 5.000 učesnika ovogodišnjeg Marša mira jutros je krenula iz mjesta Mravinjci, koje se nalazi između Konjević Polja i Nove Kasabe, te nastavila put prema Potočarima.

Kolona u ovim trenucima prolazi kroz mjesto Pobuđe, a dolazak kolone na konačno odredište, u Memorijalni centar Potočari, očekuje se oko 17 sati. Na fotografijama koje nam je poslao Ibrahim Karić, može se vidjeti prolazak kolone kroz ovo mjesto.

Učesnici kolone će tokom dana proći kroz mjesta Ravni Buljim, Jaglići, Pale – Budak, a potom će se spustiti u Potočare, čime će biti okončan ovogodišnji Marš mira.

Inače, učesnici pješače stazama kojima su podrinjski Bošnjaci u julu 1995. godine spašavali svoje živote. Tada ih je na put krenulo između 10 i 15 hiljada. Za neke je ovo bio put spasa, dok je hiljade njih ubijeno u genocidu.

Marš mira se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida, a učesnici iz cijelog svijeta i naše zemlje, pješače od naselja Nezuk kod Sapne, do Potočara, trasom dugom više do 100 kilometara.

(S.K./Faktor.ba)

Related posts